Main Content

KOMENTÁR: Výhra Brazílie odhalila aj jej problémy

nedeľa, 16. jún 2013 11:14 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Výhra Brazílie odhalila aj jej problémy
KOMENTÁR: Výhra Brazílie odhalila aj jej problémy | zdroj: foto TASR

Brazília v otváracom zápase Pohára konfederácií síce napohľad rozdrvila Japonsko v pomere 3:0, zápas však len potvrdil to, čo môžeme sledovať už niekoľko mesiacov. Brazília ešte stále nie je pripravená.

Vstup do Pohára konfederácií bol pre Brazíliu nesmierne dôležitý. Futbalisti národného výberu čelili doma v uplynulých mesiacoch obrovskej kritike, keď sa v rebríčku FIFA prepadli na 22. priečku, znamenajúcu historické minimum, a najmä ich hra v prípravných dueloch nezniesla prísnejšie kritériá kvality.V generálke na budúcoročný šampionát tak musia uspieť. Za každú cenu!

Brazília jednoducho musí o rok vyhrať, ba čo viac, musí vyhrať pekným futbalom, v presvedčivom štýle a pri dobre naladených fanúšikoch. Neľahká úloha, preto ju musia začať napĺňať už na tohtoročnom Pohári konfederácií. Presvedčivo pôsobiaca výhra nad prvým kvalifikantom z Japonska v pomere 3:0 síce mohla potešiť fanúšikov, pôsobivo vyzerá aj víťazný rozdiel, no je to len malá náplasť trhliny, ktorá je v brazílskom tíme.

Ak by šampionát začal včera, Brazília by určite neuspela. Ak by sa proti Brazílii včera postavil tím viac motivovaný a tím, ktorý sa nezľakol slávneho mena, v plnej miere by odhalil to, čo Selecao najviac trápi.

Hoci Scolari v uplynulých týždňoch vylepšil herný systém, zostavou sa ešte stále netrafil. Krajní obrancovia síce radi útočia, no za sebou nechávajú obrovskú priepasť. A tá ovplyvuňuje zvyšok mužstva. Strední záložníci musia hrať takmer na pozícii libera, čím sa zase vytvára priepasť v strede poľa medzi rozohrávajúcimi obrancami a v predu osamoteným stredným útočníkom Fredom, ktorý je výborný v šestnástke, no v priestore pred ňou akoby nebol. Mužstvo so silným stredom poľa, ako je Taliansko, či Španielsko, by podobne vyzerajúcej Brazílii spôsobilo obrovské problémy. Scolari však tvrdošijne trvá na dvojici Marcelo – Dani Alves, ktorú ešte „vylepšuje“ duom Paulinho – Luis Gustavo. Určite, každý zo spomenutých hráčov je svetová extratrieda, no spolu im to nefunguje. A tak čoraz viac vrejnosť volá po Hernanesovi, Alexovi Sandrovi, či Dantem, ktorý by vznikajúce diery zaplátal.

Ani v útoku to nie je to pravé orechové. Fred evidentne v porovnaní s prebudeným Jôom stráca, Hulk zažiari každý tretí zápas, Oscar potrebuje oveľa viac dôvery trénera.

Brazília včera ukázala, že, hoci je stále silná a jej meno spôsobuje u súperov triašku, na šampionát nie je pripravená ani zďaleka. Brazília potrebuje výhru na Pohári konfederácií na zvýšenie sebavedomia, no to je len prvý krok na ceste k pripravenosti. Neymar a spol. sa nemôžu výhrou nad odovzdaným Japonskom uspokojiť. Čaká ich ešte dlhá cesta.

Odporúčané články