Main Content

KOMENTÁR: Neymar ukazuje svoju pravú futbalovú tvár!

štvrtok, 20. jún 2013 11:04 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Neymar ukazuje svoju pravú futbalovú tvár!
KOMENTÁR: Neymar ukazuje svoju pravú futbalovú tvár! | zdroj: foto TASR

Pravdepodobne najviac skloňovaným menom uplynulých týždňov bol brazílsky klenot Neymar. Najskôr kvôli svojej prestupovej ságe s Barcelonou, potom kvôli nepresvedčivým výkonom v niekoľkých prípravných zápasoch Brazílie. Ľudia mimo Brazílie začali pochybovať o tom, či Neymar vôbec dosahuje úrovne medzinárodného futbalu. Pohár konfederácií priniesol Neymarovi možnosť vyslať jasný signál.

Vskutku dôležitým obdobím svojej kariéry prechádza toľko spomínaný hviezdny Brazílčan Neymar. Po tom, čo dosiahol 138 gólov v 230 zápasoch v drese Santosu, pochopil, že je čas na prestup do európskeho futbalu. Z krajiny, kde je takmer za poloboha odchádza do Európy, kde o ňom prevládajú pochybnosti. Navyše, Neymar v brazílskej reprezentácii zažíva dôležité obdobie, v ktorom musí, rok pred začiatkom šampionátu, dokázať hlavne domácim fanúšikom, že je pripravený byť hlavnou postavou brazílskych ašpirácií na titul.
 
V uplynulých týždňoch Brazília neprežívala zrovna svoje zlaté obdobie. Pád na 22. pozíciu rebríčka FIFA, nevýrazné výkony v priateľských stretnutiach, neatraktívna hra. A tak prišla kritika, odniesol si ju samozrejme Neymar. Hociktorému inému hráčovi by to nabúralo sebavedomie, veď pred novým pôsobiskom sa potreboval dostať do, čo najväčšej pohody. Neymar je ale vskutku jedinečný, tlak ustál, a v úvodných dvoch zápasoch Pohára konfederácií ukázal fanúšikom, sebe, ale i Barcelone, že sa v ňom nemýlili. Navyše, ukázal všetkým svojim neprajníkom, že sa v ňom skrýva neuveriteľný potenciál, ktorý len potrebuje vybrúsiť.

Neymar je Brazília, a tak vo svetle sociálnych nepokojov, ktoré v krajine v týchto dňoch prebiehajú, aj v súvislosti s protestmi proti nehoráznemu narábaniu s verejnými financiami pridelenými na organizáciu budúcoročného šampionátu, sa aj Neymar vzbúril. Už svojou predzápasovou správou na Instagrame, kde vyjadril svoje národné cítenie, naštartovalo bojovnosť, ktorú pretavil aj v zápase proti Mexiku. „Jediný spôsob, ako môžem brániť Brazíliu je na ihrisku...a na zápas proti Mexiku budem inšpirovaný ľudom.“

Neymar potvrdil svoju silu. Hoci Brazília ako tím je ďaleko za ideálnym stavom, keď takmer polovica mužstva je ďaleko za svojimi top výkonmi, Neymar žiari. Strieľa krásne góly, prihráva, baví svojimi fintami, čo je ešte dôležitejšie, neváha ani brániť. A hoci má svoje muchy, keď vďaka svojej útlej postave často padá, jedno je jasné. Neymar vysiela do sveta jasný odkaz všetkým neprajníkom: „Mám na to!“

Pozrite si Neymarov krásny volej proti Mexiku prípadne jeho nádhernú akciu pred gólom na 2-0.
 

Odporúčané články