Main Content

KOMENTÁR: Draft NHL: Úspech, či slabá náplasť na krutú realitu?

utorok, 2. júl 2013 11:37 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Draft NHL: Úspech, či slabá náplasť na krutú realitu?
KOMENTÁR: Draft NHL: Úspech, či slabá náplasť na krutú realitu? | zdroj: foto TASR

V nedeľu v noci prebehol vstupný draft NHL pre rok 2013. Slovensko zažilo po dlhých rokoch vcelku úspešnú noc, keď sa dočkalo draftovaného hráča v prvom kole a celkovo sitom výberov prešli „až“ štyria hráči. Čo to znamená pre slovenský hokej?

Prvé kolo – Marko Daňo, tretie kolo Peter Cehlárik, štvrté kolo Martin Reway, piate kolo Martin Paulovič. Slovenský hokej dlho nezažil tak úspešný vstupný draft ako práve tento. Okamžite sa v médiách spustila euforická vlna, ktorá vyspevuje ódy na jednu z najlepších správ pre slovenský hokej. Je však skutočne počet a umiestnenie draftovaných vizitkou slovenského hokeja?


Funkcionári v našich hokejových kruhoch veľmi radi číhajú ako supi na podobné správy. Doslova vykúpením bol pre nich minuloročný strieborný hokejový zázrak v Helsinkách. Tohtoročné finále Stanley Cupu takisto pôsobilo výborne pri pohľade na súpisky. V čase, keď sa stupňovala kritika slovenskej práce s mládežou, prišiel ďalší „zázrak“ v podobe draftu a funkcionári si opäť môžu popoťahovať fúziky. Lenže realita je niekde úplne inde.


Nemôžeme sa potľapkávať po pleciach a hovoriť si, akí sme úžasní, veď sme získali miesto v 1. kole draftu, keď napríklad českým susedom sa to nepodarilo. Naši štyria mladíci nevďačia za svoj úspech, ktorý im môže naštartovať hviezdnu kariéru, slovenskému hokeju. Ten je ešte stále po krk v bahne. Mladíci si svoju pozíciu zaslúžili inak. Cehlárik s Paulovičom využili ako odrazový mostík vynikajúci švédsky hokej, Reway je jednoducho technický talent, aký sa rodí raz za 10 rokov, Marko Daňo je dôkazom toho, že len so správnym vedením (v podobe otca) môže u nás hráč odskočiť od priemerného zvyšku.


Tohtoročný draft nemôže na Slovensku zakryť oči pred skutočným stavom hokeja. Tento ročník je považovaný za najsilnejší za ostatných 10 rokov. Draftovanú štvoricu by pokojne mohli doplniť Šoltés, či Šimun a ďalší. Po tomto ročníku však opäť šedý priemer.


Nie, nie som zbytočne zlým prorokom. Úspech našich mladíkov som sledoval s hrdosťou. Nedovoľme však opäť funkcionárom odpútať pozornosť od vskutku zúboženého stavu, v ktorom sa náš hokej nachádza. Nie systém, ale individuality, ktoré sú mixom talentu, dobrého uvažovania do budúcna a výborného individuálneho vedenia zo strany ich podporovateľov, nám zabezpečili výborný vstupný draft pre NHL.

Odporúčané články