Main Content

Paulinho ako prototyp stredopoliara budúcnosti

streda, 3. júl 2013 10:55 | Autor: Jakub Mihálik

Paulinho ako prototyp stredopoliara budúcnosti
Paulinho ako prototyp stredopoliara budúcnosti | zdroj: foto TASR

Hoci sa v brazílskej reprezentácii udomácňuje už takmer rok, Paulinho naplno zarezonoval v ušiach verejnosti až na nedávno skončenom Pohári konfederácií. Zaujal až natoľko, že ho takmer okamžite kúpil Tottenham Hotspur. Prečo je to podľa nás výborný krok Villasa-Boasa?

 

V prvom rade treba povedať, že záujem Spurs o stredopoliara Corinthiansu, klubu z najväčšieho mesta Brazílie a jedného z najbohatších hráčov na juhoamerickom futbalovom poli, nezačal úvodným hvizdom Pohára konfederácií. Paulinho začal na seba upozorňovať už od úvodných duelov, ktoré v kanárikovom drese absolvoval, ešte počas viac, či menej neúspešnej éry Mana Menezesa. Práve Paulinho a jeho povolanie do národného výberu sa dodnes pripisuje Menezesovi ako najväčšie plus. Bolo to však jeho vystúpenie na toľko skloňovanom Pohári, čo predstaviteľov Spurs prinútilo rozhýbať sa skôr, ako im Paulinha niekto vyfúkne pod nosom. Výkupná klauzula vo výške 18 miliónov eur totiž lákala kadekoho.

Relatívne nízka cena je však nízkou len naoko. Hráči stredu poľa nie sú väčšinou artiklom vyvažovaným zlatom, hoci by v mnohých prípadoch aj mali byť. Krok Spurs však akoby predznamenával to, čo sa v najbližších rokoch bude na prestupovom poli diať.
V časoch, keď najdôležitejšie zápasy významných podujatí vyhrávajú práve stredové formácie, je akcent na záložníkoch to, na čo by sa peňaženky mecenášov mali sústrediť. Alebo ešte lepšie povedané: hráči typu Paulinho v strede poľa by mali byť oným objektom záujmu. Prečo?

Moderný futbal sa uberá cestou, na ktorej nie je miesto pre jednostranne zameraných hráčov. Časy, v ktorých Gattuso šéfoval defenzíve stredu poľa Rossoneri, no v útoku nezaložil akciu ani jednou podarenou prihrávkou, sú na ústupe. Aj Robinho, ktorý by zamotal hlavu aj cirkusantovi, no obrannú polovicu neprekročil, už má v súčasnosti problém presadiť sa v Európe. Budúcnosť leží v univerzálnosti. Budúcnosť leží v hráčoch typu Bender, Schweinsteiger, Vidal a hlavne náš objekt Paulinho. Sú to plejmejkri? Defenzívni záložníci? Nič z toho a zároveň oboje.

Ak sa vám zdá, že sme práve vymenovali hráčov, ktorí obliekajú dresy najmodernejšie hrajúcich klubov, tak sa nemýlite. Týmto smerom sa uberá futbal. A Paulinho je po Pohári konfederácii vlajkovou loďou tohto trendu. Hráč s nevyčerpateľným fyzickým fondom, schopný nielen založiť útok, ale ho aj doplniť a zakončiť zvnútra šestnástky, no v zápätí už narušiť súperov protiútok výpomocou defenzíve. Presne tieto atribúty budú v najbližších rokoch hľadať vo futbalových životopisoch tréneri tých najlepších klubov a presne týmito atribútmi Paulinho oplýva.  Žiadne delenie na defenzívnych a ofenzívnych stredových záložníkov. Aj svoje tímy vo virtuálnych hrách na hracích konzolách, či počítači, si pre istotu prednastavte na systém 4-3-3.

Moderný trend sa nedá zastaviť, a tak čoraz viac tímov angažuje hráčov schopných hrať box-to-box, teda od šestnástky po šestnástku. Určite sa nájdu úspešné tímy, ktoré stále spoliehajú na „špecialistov“, no aj tie časom pochopia, že niečo robia zle. Andre Villas-Boas je rozhodne trénerom, ktorý ide s dobou, a tak už aj on pochopil, že Paulinho jednoducho musí zakotviť na White Hart Lane, aby Spurs mohli preniknúť do vytúženej Ligy majstrov. Nová akvizícia Spurs bude teraz dávaná za vzor všetkým nastupujúcim stredným záložníkom. Ak to trochu preženieme, Paulinho ukončil jednu éru a začal novú, modernú. Paulinho je budúcnosť, budúcnosť je Paulinho.

 

Odporúčané články