Main Content

KOMENTÁR: Zvládne to Real bez Balea?

štvrtok, 4. júl 2013 12:11 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Zvládne to Real bez Balea?
KOMENTÁR: Zvládne to Real bez Balea? | zdroj: foto TASR

Podľa španielskeho denníka Marca, blízkeho dianiu v Reale Madrid, sa ďalšia ponuka Florentina Pereza za waleskú hviezdu Garetha Balea, nestretla u vedenia Tottenhamu Hotspur s pochopením, čo malo prinútiť Pereza vzdať boj o hviezdneho krídelníka.

Či už sú tieto informácie pravdivé alebo nie, zvládne Real Madrid budúci ročník aj bez svojej vysnenej posily?

To, čo sa napíše v Marce, nie je vždy smerodajné. Napriek tomu si zafilozofujme o tom, či by sa v Reale bez Balea zaobišli, ba čo viac, či je vôbec pre Real v súčasnej situácii potrebný.

Real Madrid zažil v minulom ročníku neúspešné pôsobenie vo všetkých troch hlavných súťažiach, v ktorých sa predstavil. V Lige majstrov nestačili na Dortmund,  v La Lige na Barcelonu, v pohári na Atlético Madrid. Došlo na trénerskú výmenu, keď sa žezla od novej sezóny chytí Carlo Ancelotti. Samozrejme, nebol by to Real, keby na neúspech nezareagoval hráčskymi výmenami. Stihli prísť Dani Carvajal, či Isco, najskloňovanejším menom však už niekoľko mesiacov ostáva Gareth Bale.

Keď si Real niečo zaumieni, tak to väčšinou dosiahne. Stalo sa tak už nespočetnekrát, veď napríklad sága okolo Ronalda je známa snáď aj tomu najväčšiemu odporcovi športu. Tento rok sa zamerali na ďalšieho hviezdneho hráča, Balea. To, či sú informácie denníka Marca pravdivé, sa ukáže až časom, viacero faktorov však napovedá tomu, že Real až tak waleského záložníka nepotrebuje.

Prvou indíciou je to, že Balea Perez „neuháňa“ tak, ako tomu bolo v prípade Ronalda. Perez sa vo svojich vyjadreniach nezameriava na ospevovanie Walešana, namiesto toho zo všetkých strán počujeme, že prioritou je vytvoriť Ronaldovi také podmienky, aby si ho v hlavnom meste udržali. Ďalšou nápovedou bolo angažovanie španielskeho supertalentu Isca z konkurenčnej Malagy. Ten je ofenzívnym univerzálom a môže zahrať, tak v strede útočnej formácie Realu, ako aj na jeho krídle. Orientáciu Realu na preferovanie španielskych hráčov sledujeme už dlhšiu dobu a angažovanie Carvajala a Isca to len viac potvrdzuje.

Nielen prístup Pereza však nasvedčuje, že spolupráca Bale – Madrid asi nebude až tak žhavou témou. Bale sa síce vyjadril, že ak by mal prestúpiť, bolo by to do španielskej ligy, no minulosť nám ukázala, že keď niekto chce, používa oveľa tvrdšia nástroje. Keď prestupoval Ronaldo, mesiac sme čítali vyjadrenia jeho matky, strýka, suseda, bývalých mileniek i osobného kaderníka. Modrić si prestup vymodlikal svojim vzdorovaním. Bale mlčí.

Nový tréner Ancelotti je známy tým, že okrem hotových hviezd, vie pracovať aj mladými talentmi. V AC Miláno vypiplal Kaku, či Pata, ktorý od jeho odchodu spadol na šedý priemer, v PSG sa v nabitom kádri nehanbil Ancelotti preferovať Mouru, či Verattiho. Preto môžu byť v Madride pokojní, veď na pozíciu krídelníka sa popri Ronaldovi pýta nielen etablovaný Di María, či nová posila Isco, jeden z najväčších svetových talentov, ale do prvého mužstva už Carlo povolal aj mladíka z madridského B tímu, Jesého, ktorý je napríklad ústrednou postavou španielskej „dvadsiatky“ na svetovom šampionáte v Turecku.

Určite, súperenie Barcelona – Madrid prebieha nielen na ihrisku, ale aj na prestupovom poli a potom, čo Barcelona k hviezdnemu Messimu priviedla Neymara, bude chcieť aj Biely Balet angažovať megahviezdu podobných rozmerov, no všetko nasvedčuje tomu, že to nutne nemusí byť na pozíciu krídelníka. Madrid tlačí topánka najmä na pozícii stredného útočníka, kde popri Benzemovi nemajú až na mladučkého Moratu absolútne nikoho. Angažovaním jedného z hviezdnych útočníkov, ktorých spájajú s Madridom (Cavani, Suarez) by si v zozname úloh mohol Perez odškrtnúť položku „nová hviezda“ a v Madride by Bale zrazu až tak potrebný nebol. Najmä nie za čiastku blížiacu sa 100 miliónom eur. V Madride potrebujú aj tzv. nosiča vody, nie dvoch typologicky rovnakých hráčov, ktorí potrebujú mať loptu na nohe neustále. Messi je iný prípad, ten potrebuje tlak zo seba sňať, preto je v Barcelone Neymar. Ronaldo však naopak tlak vyhľadáva a vyžíva sa v ňom. Ronaldo a Real Balea nutne nepotrebujú. Ale...

Odporúčané články