Main Content

KOMENTÁR: Žilina na správnej európskej ceste? Len ťažko!

nedeľa, 7. júl 2013 13:01 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Žilina na správnej európskej ceste? Len ťažko!
KOMENTÁR: Žilina na správnej európskej ceste? Len ťažko! | zdroj: foto TASR

Futbalisti MŠK Žilina sa v prvom zápase v rámci Európskej ligy v Gruzínsku skutočne vytiahli. Okamžite sa z futbalistov, ktorí v uplynulej sezóne najvyššej slovenskej súťaže nevedeli trafiť ani stodolu, stali ospevovaní hrdinovia žilinských fanúšikov. Žeby sa MŠK vracala do starých koľají, ktoré jej zabezpečili niekoľko účastí v hlavných fázach pohárovej Európy?

 Žilinský futbal prešiel v minulej sezóne doslova peklom. Z dlhodobo najúspešnejšieho slovenského klubu sa razom stal terč výsmechu. Žilinčania nielenže neslávili zisk majstrovského titulu, neocitli sa ani len v špičke ligy. Len pohárové finále ich zachránilo od situácie, v ktorej by museli európskym pohárom zamávať na diaľku. Prišiel nový kouč, do ktorého Šošoni vkladajú obrovské nádeje. Má pomôcť zabudnúť na neúspešnú sezónu, má prebudiť žilinskú omladinu, ktorá patrí k tým najlepším na Slovensku. Naoko sa to žilinskému trénerovi podarilo hneď v úvodnom zápase Európskej ligy, keď sa na ihrisku súpera z Kutaisi presadili po výsledku 0:3. Ale!

Gruzínsky klub nepatrí k tímom, ktoré by mali čo i len ohroziť kluby zo slovenskej súťaže. Už v prípravnom zápase proti Košiciam bolo všetkým na čele s Jánom Kozákom jasné, že Žilina s priemernými Gruzíncami nemôže mať starosti. Určite, víťazstvo potešilo a odhalilo, že v minulej sezóne zatracované mužstvo predsa len vie strieľať góly, vie vyhrávať. Tréner Guľa známy svojim motivátorským prístupom skutočne hráčov v žilinskom kádri prebudil. Pracuje na maximum s tým, čo má. Chyba v súčasnej Žiline je ale niekde inde.

Funkcionári Žiliny si pravdepodobne otvorili atlas na zlej strane a myslia si, že sú Ajax Amsterdam. Domnievajú sa pravdepodobne, že hráči, ktorí ešte pred pár mesiacmi trávili čas na hosťovaniach v slabších kluboch, pretože do vtedajšej koncepcie klubu zatiaľ nezapadali, sa z týždňa na týždeň zmenili na hráčov, ktorí dokážu Žiline vystrieľať účasť v pohárovej Európe aj na jeseň. Samozrejme, orientácia na klubovú omladinu je sympatická. Dávanie prednosť vlastným odchovancom je ale dlhodobý proces postupného začleňovania hráčov do prvého mužstva, nie je to prvá hodina plávania pre novorodencov, ktorých treba hodiť do vody, veď oni si už nejako poradia.
 
Dobrý tréner v spojitosti s talentovanou mládežou môže platiť v slovenskej lige. Žilina skutočne môže vylepšiť minuloročné tabuľkové postavenie. Veď horšie to už ani nemôže byť. O titule však už nehovorí ani večný optimista, „trávnikár“ žilinského klubu. Ešte horšie sú vyhliadky Žilinčanov v pohárovej Európe. Hoci prvý duel s Gruzíncami sa Žilinčanom podaril, už v ďalšom kole sa prípadným ďalším súperom stane Ľubľana, nasledujúce kolá už ani nespomínam. Nechcem byť zlým prorokom, ale so súčasným kádrom sa Žilinčania s Európou rozlúčia už onedlho. Bez posíl to nejde. Mladíci hodení do vody síce kopkajú, no pri prvej prílivovej vlne sa s veľkou pravdepodobnosťou potopia. Skutočne neviem, prečo sa v Žiline tak bránia prestupom, no ak sa chce v minulosti etablovaný tím na európskej scéne vrátiť do povedomia medzinárodného klubového futbalu, posily do konca prestupového obdobia ešte musia prísť! Nepreceňujme „povinné“ víťazstvo žilinských mladíkov proti mladíkom z Gruzínska. Európska púť MŠK ešte len začína. Snáď neskončí prirýchlo.
 
Odporúčané články