Main Content

Koľko hlupákov sa nachádza v našom futbale?

piatok, 9. august 2013 08:31 | Autor: Filip Chudý

Koľko hlupákov sa nachádza v našom futbale?
Koľko hlupákov sa nachádza v našom futbale? | zdroj: foto TASR

A je koniec! 8.8. sme skončili v pohárovej Európe, keď niektorým mužstvám sa ešte ani nezačala sezóna. Opäť sme tak napodobnili minulý rok. A najhorší na tom je ten pocit, že všetci súperi našich klubov boli jednoznačne priechodní!

Komentár Filipa Chudého
 
Počas posledných horúcich dní náš futbal na európskej scéne neuvaril žiaden postup, naopak, naši futbalisti sa nestihli na ihrisku ani poriadne opáliť a už sa musia žiť s pocitom, že najskôr teda až o rok. Pritom všetci naši zástupcovia skončili na balkánskych kluboch, ktoré nemajú väčšie renomé, hoci svetlú budúcnosť zrejme áno. No tú sme im vysvietili aj my, pretože sme k nim boli až príliš benevolentní a dovolili sme im postúpiť.
 
Nie, naši súperi neboli o toľko lepší, že sme si mohli povedať, ok, nemali sme na nich. Slovan, Senica, Trenčín, Žilina a spolu s nimi celý slovenský futbal sa iba chytá za hlavu a pýta sa sám sebe, čo sme urobili zle?
 
Slovan nehral v Razgrade absolútne nič, ale aj tak bol bulharský majster priechodný. Mimochodom, ten už má zaistenú dlhú pohárovú jeseň. Senica vypadla s Mladosťou Podgorica, ktorá bola tak priechodná, že viac sa už ani nedalo. Lenže Seničania v oboch zápasoch odmietli súpera doraziť, priam mu postup darovali. Žilina skončila na Rijeke, ktorá síce bola na pohľad dvojzápasu o gól lepšia, ale keby siedme mužstvo minulej sezóny Corgoň ligy trochu pritlačilo na plyn, tak chorvátsky klub prejde v plnej rýchlosti. A Trenčín? Ten nás reprezentoval najlepšie, ale aj tak sa dalo ísť ďalej, čo najlepšie cítia sami Trenčania. Kde sme teda zlyhali?
 
Futbal je hra s detailmi a práve v nich sme zaostali. Veď keď sa stretnú dve približne vyrovnané mužstvá, tak rozhodujú práve tie. Niekto zvykne hovoriť o chýbajúcom šťastí, ale to sa prikloní vždy k tomu, kto sa oň viac pokúša. A v našich prípadoch to boli vždy štyri balkánske kluby.
 
Naše kluby si v žiadnom prípade nemôžu povedať, že urobili sme pre úspech všetko, viac sa nedalo. Teraz si musia svoje chyby (a že ich bolo) dôkladne rozanalyzovať a nájsť východisko. Ak nie, tak vždy budeme my tí, ktorým bude na postup niečo chýbať. Múdri ľudia sa majú síce učiť na chybách iných, ale iba hlupáci sa nepoučia ani z tých vlastných. A náš futbal potrebuje kvantá tých múdrych, pretože hlupákov má už dosť. 
 
V diskusií sa vyjadrite, aký je v našom futbale podľa vás percentuálny pomer medzi múdrymi ľuďmi a hlupákmi?