Main Content

Real, Šachťar a spol. u nás. Dobrá práca, Michalovce!

nedeľa, 18. august 2013 09:16 | Autor: Jakub Mihálik

Real, Šachťar a spol. u nás. Dobrá práca, Michalovce!
Real, Šachťar a spol. u nás. Dobrá práca, Michalovce! | zdroj: © TASR

V piatok skončil v Michalovciach už v poradí štvrtý ročník dorasteneckého turnaja Zemplín Cup, ktorý na Slovensko prilákal kluby veľkých mien. Dopadol na výbornú a na východe Slovenska demonštrovali, že sa kvalitný futbal dá ukázať aj v našich končinách.

Komentár Jakub Mihálika

Chievo Verona, Villareal, Šachťar Doneck a Real Madrid. Nie, nie je to obsadenie vytvoreného turnaja v hre FIFA, ale menoslov zahraničných účastníkov štvrtého ročníka turnaja dorastencov, poriadaného v Michalovciach. Už za tri roky si získal také meno, že aj gigantické kluby zo zahraničia vedia aspoň približne, kde sa na mape Slovensko nachádza. A prestíž ešte porastie. Pritom stačí tak málo. Vášen pre futbal. Tú majú Východniari veľkú, a tak namiesto toho, aby si povedali „nedá sa“, prišlo: „ta, poďme do toho!“. A čuduj sa svete, ono to ide.

Poviete si, veď ide len o dorastencov. Nesúhlasím. Slovenský futbal má vo svete veľmi, veľmi maličký kredit. A čo je ešte hlavnejšie, slovenský futbal nemá peniaze. Nemôžeme si dovoliť platiť vysoké štartovné svetovým klubom a už vôbec sa s nimi nemôžeme stretnúť v ostrých zápasoch, keď naše kluby vypadávajú s klubmi tretieho sledu v x-tých predkolách. Ale niekde sa začať musí. Tým našim začiatkom pre vybudovanie dobrého mena je práve mládež. Pred pár mesiacmi zorganizovali v Žiline a ďalších mestách ME do 17 rokov a zorganizovali ho na výbornú. Tento týždeň sa predviedli Michalovce a keby existovala známka lepšia ako jednotka, Zemplínčania by ju dostali. Manažment turnaja odviedol kus práce, veď nie je ľahké ukradnúť pár dní z nabitých kalendárov veľkých klubov. Nie je ľahké, aby Real Madrid nevypýtal štartovné a hral „za letenky a stravu“. Nie je ľahké, aby sa v dorasteneckom futbale našlo 50 tisíc eur. A už vôbec nie je ľahké vypredať dorastenecký zápas.

Hoci domáci tím Michaloviec skončil na poslednom mieste, mesto bolo víťazom. Videlo futbal hraný s vášňou, videlo mená budúcnosti, zapísalo sa pevne do futbalovej mapy. Klub dostal pochvalu od Realu, ponuky pre svojich hráčov snáď od všetkých a vraj aj prísľub od Barcelony, že budúci rok už nebude Katar, ale Zemplín. Slovensko sa po dvoch tohtoročných dorasteneckých turnajoch, zorganizovaných vysoko profesionálne, pomaly dostáva do povedomia v zahraničí. A po nedávnych zlyhaniach si doma opäť môžeme povedať, že svetový futbal sa dá robiť aj na Slovensku.

 

Odporúčané články