Main Content

Smutný deň pre futbal. Končí futbalový virtuóz Deco!

utorok, 27. august 2013 11:04 | Autor: Jakub Mihálik

Smutný deň pre futbal. Končí futbalový virtuóz Deco!
Smutný deň pre futbal. Končí futbalový virtuóz Deco! | zdroj: © TASR

V pondelok oznámil Deco deň pred svojimi 36. narodeninami, že už ho viac na trávnikoch neuvidíme. Končí umelec stredu poľa, jeden z posledných príkladov typického tvorcu hry.

Komentár Jakuba Mihálika

Takých ako on už nevyrábajú. Naturalizovaný Portugalčan, no srdcom Brazílčan. Deco patril celé desaťročie k posledným záchvevom postu, ktorý definoval predchádzajúce storočie vo futbale, no ktorý je v súčasnosti prevalcovaný krídelníkmi, či medzišestnástkovými stredopoliarmi. Deco bol typickou “desiatkou” stredu poľa. Mozog ofenzívy, zabávač davov. Technicky vyspelý hráč s jemnocitnou prihrávkou, no pre súpera zabijackými myšlienkami. Počas svojej kariéry bol v tieni tých najväčších hviezd, či už to bolo v Benfike, Porte, Barcelone, Chelsea, či v drese Portugalska.. No práve on bol tým, kto oné hviezdy definoval.


Počas pôsobenia v Barcelone spolu so svojim krajanom Ronaldinhom predvádzali futbal, na ktorý sa dalo dívať hodiny, či dokonca dni. Brazílska samba roztancovala drevené kosti Barcelony. Boli to oni dvaja spolu s Eto´om, kto dostal Barcelonu na súčasnú pozíciu. Messi a Neymar sú “tí, čo prišli po nich”. Keď sa lopta rozhýbala, Deco s Ronaldinhom vedeli “prinútiť nebo pršať”(Scolari).

Deco vo futbale dosiahol takmer všetko. Vyhral portugalský titul, Pohár UEFA, Ligu majstrov, uspel v Španielsku, Anglicku, bol druhý v ankete Ballon d´Or, druhý na ME v drese Portugalska. V srdciach mnohých fanúšikov však ostáva číslom jeden.

Deco končí tak, ako hral. V tichosti, bez ovácií, no s gráciou. Končí hráč, akých už veľa nie je. Končí legenda. Obrigado, Deco, ďakujeme!

 

Odporúčané články