Main Content

Pre koho je Baleov prestup najvýhodnejší?

štvrtok, 29. august 2013 13:21 | Autor: Jakub Mihálik

Pre koho je Baleov prestup najvýhodnejší?
Pre koho je Baleov prestup najvýhodnejší? | zdroj: © TASR

Prestupová sága okolo waleského bombardéra, Garetha Balea, je na konci. Oba kluby sa dohodli a čaká sa len na odhalenie iných posíl, ktoré majú predchádzať predstaveniu Balea v Madride. Kto najviac z celého ukončenia kauzy profituje?

Komentár Jakub Mihálika

Vďaka Bohu! Jedna z najdlhších a najprepieranejších prestupových káuz v histórii futbalu čaká na semafóroch pred cieľovou stanicou. Gareth Bale je už, hoci ešte neoficiálne, hráčom Realu Madrid a zdá sa, že všetky strany žiaria spokojnosťou.

Florentino Perez získal svoju trofej, ktorú sľúbil pri jeho znovuzvolení do čela kráľovského veľkoklubu. Môže sa pochváliť dvoma najdrahšími prestupmi vo futbalovej histórii. A to sa v Madride cení. Samotný hráč si splnil sen o pôsobení v top klube a o účinkovaní v Lige majstrov rok, čo rok.
Médiá si mädlia ruky, pretože väčší úspech v rámci jednej prestupovej ságy zažili asi už len pri Cristianovi Ronaldovi. Počas uhorkovej letnej sezóny mali vďaka Baleovi postarané o palcové titulky takmer každý deň.

Tréner Realu je spokojný, lebo s Baleom prichádza do Madridu ešte väčšia variabilita kádra. Prichádza hráč, ktorý môže Real posunúť k vytúženému desiatemu titulu v Lige majstrov.

Fanúšik futbalu je spokojný, pretože už nebude musieť špekulovať, či, za koľko a kedy. No najspokojnejší zo všetkých je Daniel Levy, šéf Tottenhamu. Určite, s Baleom odchádza z White Hart Lane kvalita veľkých rozmerov, odchádza hráč, ktorý držal nádeje Spurs na popredné priečky ostatné tri-štyri roky. No vďaka Levyho schopnostiam vyjednávať, Spurs na prestupe obrovsky získali. Nejde len o oných 100 miliónov (milióny hore-dole). Spurs ukázali, že nie sú klubom, z ktorého hráči odchádzajú ľahko. Spurs ukázali, že nie sú prestupnou stanicou pre hráčov s väčšími ambíciami, oni sú objektom väčších ambícií, a ak chce niekto uchmatnúť hráča z kádra Spurs, vyjde ho to poriadne draho.

Spurs prestupom Balea získali novú podobu. Bale je jedným z najlepších hráčov na európskych trávnikoch. Bez pochyby. No práve výnimočnosť Walešana v rámci kádra Spurs spôsobila, že Levyho tím závisel až prílišne na výkonoch jednotlivca. Oných 100 miliónov umožnilo, aby Tottenham mohol vystavať káder schopný konkurencie, vyvážený a obrovsky nebezpečný. V minulých sezónach všetko v Tottenhame záviselo na tom, ako sa na krídle bude dariť Baleovi. Dnes majú Kohúti vo svojom kádri niekoľko kvalitných stredopoliarov, krídelníkov, spoľahlivých útočníkov, široké možnosti v obrane. Skúsených i s veľkým potenciálom. Lamela, Paulinho, Soldado, či nepotvrdený Eriksen, sú značkou svetovej extratriedy. Sú hráčmi, ktorí sú schopní svoj tím priviesť nielen do Ligy majstrov, ale útočiť na titul.
Ak by sme mali teda označiť stranu, ktorá najviac z celého „humbuku“ okolo Balea vyťažila, je to jednoznačne Tottenham. Naoko sú však spokojní všetci, kupujúci, predávajúci, diváci, médiá, sponzori, športové značky. Jednoducho, všetci.

Nad tým, kto alebo čo stratilo najviac, sa zamýšľať nejdem. Straší ma predstava zistenia, že stratil futbal ako taký. Straší ma predstava zistenia, že futbal sa posunul na úroveň počítačovej hry, v ktorej sa s, od reality odtrhnutými, číslami narába akoby to naozaj bolo v hernom simulátore. Zamýšľať sa nad negatívami teda nejdem a radšej si užijem novú éru Galacticos, radšej si užijem nový, silný ako nikdy predtým, Tottenham.

 

Odporúčané články