Main Content

Kaká - dôkaz, že v Madride môže aj hviezda zapadnúť

nedeľa, 1. september 2013 11:15 | Autor: Jakub Mihálik

Kaká -  dôkaz, že v Madride môže aj hviezda zapadnúť
Kaká - dôkaz, že v Madride môže aj hviezda zapadnúť | zdroj: © TASR

Brazílsky futbalista Kaká bol svojho času najlepším futbalistom sveta. Prešlo niekoľko rokov a z hviezdneho futbalistu, ktorý mal v Madride priniesť novú zlatú éru, je hráč, ktorý odchádza z hlavného mesta Španielska zadným východom a potichu.

Komentár Jakuba Mihálika

Pamätáte sa ešte na najslávnejšie časy Ricarda Izecsona, prezývaného Kaká, ktorý v drese milánskych Rossoneri žiaril ako najjasnejšia futbalová hviezda? Určite áno, pamätám si to aj ja a iste aj mnoho ďalších futbalových priaznivcov. No nejak si na to nespomínajú európske kluby. Za štyri roky sa stalo z majestnátneho dravca európskych trávnikov zmoknuté kura. Kde sa stala chyba?

Kaká prichádzal v roku 2009 do Realu Madrid ako držiteľ prestížnej trofeje Ballon d´Or, víťaz Ligy majstrov, jej najlepší strelec, člen kádra brazílskych majstrov sveta z roku 2002. Prichádzal, vtedy, ako druhý najdrahší hráč histórie futbalu. Jeho vtedajších 65-miliónov síce dvíhalo priaznivcov zo sedadiel.Ale, predsa len, bol to Kaká.

Kaká bol pre znovuvymenovaného prezidenta Realu, Florentina Pereza, prvou lastovičkou, ktorá mala opäť priniesť galaktické leto. Aj naši starí otcovia vedia, že jedna lastovička leto nerobí a tá prvá je väčšinou obetným baránkom, ktorý má zistiť, či ešte panuje ukrutná zima alebo je už dostatočne teplo. Kaká bol Perézovým obetným baránkom, ktorý mal presvedčiť fanúšikov i súperov, ale aj hráčov, prichádzajúcich po ňom, že v Reale to myslia vážne a chcú Barcelonu zosadiť z jej neotrasiteľného trónu. Odvážny Kaká výzvu prijal, hoci už vtedy váhal. Veď obliekal dres jedného z najlepších mužstiev na svete a sám bol jeho vodcom.

Vtedy však nevedel, že je len záložným plánom. Plánom na to, ako zakryť prípadný neúspech pri angažovaní Cristiana Ronalda, ktorého United nechceli pustiť. Trochu drahý záložný plán, ale poznáte Pereza.

Obe éry Galácticos mali jedno spoločné. Do klubu prišiel hráč, ktorý bol hviezdou, no novému trénerovi do koncepcie nezapadal a bol skôr na obtiaž. Ak sa Carloz Queiroz v tej prvej prispôsobil a zaradil Davida Beckhama na pozíciu, ktorá nesedela jemu, trénerovi ani tímu, tak José Mourinho v ére druhej bol iný prípad. José kompromisy nerobí a rozhodne si nenechá zasahovať do svojej koncepcie. Do nej mu Kaká nezapadal, a tak sedel. Šesťdesiatpäť miliónov sem, šesťdesiatpäťmiliónov tam. Prestupová suma meno nerobí. Kaká okamžite stratil onú hrdosť, s ktorou behal po milánskom San Sire. Pridali sa k tomu zranenia a niekdajší najlepší hráč sveta bol razom do počtu.

Samozrejme, mal svoje svetlé okamihy v klube, keď najmä sezóna 2011-2012 bola preňho úspešnou. No zmoknuté kura sa už len ťažko dostane späť na pozíciu dravca. Nemá rešpekt u trénera, u súperov, ani u samého seba. Hoci každé prestupové obdobie sa Brazílčanovo meno spájalo s prestupom, snažil sa prinavrátiť si dôstojnosť a rozhodol sa v Madride bojovať, až kým neuspeje. Chyba, ktorú spravili už toľkí pred ním, chyba, ktorá už toľkých stála kariéru.
Prešli štyri roky a z najlepšieho hráča sveta je nechcený artikel. Ako v jeho súčasnom klube, tak aj v potenciálnych budúcich pôsobiskách, v ktorých sa boja kúpiť hráča, ktorý za ostatné štyri roky pôsobil ako tieň. Môže sa dostať do kondície spred pár rokov? A ak aj áno, nezraní sa? A vôbec, dokážeme ho zaplatiť?
Madridská skúsenosť, ktorú si Kaká prežil je príkladom toho, ako vie súčasne nastavený futbalový biznis pohtliť hráča. Hráča, ktorý bol na výslní, no ktorého zranenia a pokles formy dostali do pozície, v ktorej nikto nechce vynaložiť ani len istú časť prostriedkov na jeho získanie. Zákon džungle, či vlastne futbalového biznisu, rozdeľuje hráčov na megaúspešných a megaprepadáky. Zmoknuté kury sa zaradiť naspäť nedokážu, hoci majú potenciál byť silnými kohútmi na futbalovom dvore. A tak Kaká, ktorého dodnes obdivuje nejeden fanúšik futbalu, vrátane mňa, musí z miesta, kde sa mal zaradiť k najlepším v histórii, odísť zadným východom, potichu a po kolenách.

Nechcem byť zlým prorokom. Gareth Bale je výborný hráč, ktorý si úspech zaslúži. Špekulácie o tom, že do Madridu prichádza len ako plán B, ak sa Cristiano Ronaldo rozhodne odísť, či nemastné-neslané vyjadrenia Ancelottiho, ktorý Balea v mužstve nepotrebuje, mi však až v príliš mnohom evokujú príchod lastovičky menom Kaká. Snáď sa budem mýliť.

 

Odporúčané články