Main Content

Neymar v Európe žiari nad očakávanie!

nedeľa, 6. október 2013 11:15 | Autor: Jakub Mihálik

Neymar v Európe žiari nad očakávanie!
Neymar v Európe žiari nad očakávanie! | zdroj: © TASR

Je to už nejaký ten piatok, odkedy v Barcelone pristálo lietadlo s brazílskou futbalovou superhviezdou, Neymarom, preto sú na mieste prvé hodnotenia začiatku jeho pôsobenia v Európe. Ako sa neobrúsený juhoamerický diamant presadil v náročnom európskom futbale?

Komentár Jakuba Mihálika

Neviem, ako vy, ale ja sa vyžívam v predpovediach futbalových „odborníkov“, ktorí bez toho, aby videli, čo i len jediný zápas ktoréhosi z diskutovaných hráčov, majú ho do podrobna preštudovaného a vedia, kam sa budú uberať jeho futbalové kroky. Musel ich mať rád aj brazílsky futbalista Neymar, ktorý pred svojim prestupom do Barcelony počúval kuvičie hlasy, predpovedajúce európske zlyhanie. Počúval, aký je fyzicky slabý, takticky nevyspelý, Justin Bieber futbalových trávnikov. Brazílsku ligu síce sledovalo nanajvýš jedno percento diskutujúcich, ale to, že je slabý predsa písali na internete. A čo je na internete, to je pravda!

Našťastie, internetoví diskutéri nie sú merítkom kvality a Neymar má možnosť už od júla ukázať všetkým v Európe, čoho je schopný. Za tri mesiace pôsobenia v katalánskom meste neurobil jediný chybný krok. Slušné na dvadsaťjedenročného „frajera“, či?

Napriek vysokej prestupovej sume, Neymar prišiel do Barcelony s pokorou. Prišiel sa učiť od Lionela Messiho, prišiel mu pomôcť zapísať sa ešte hlbšie do histórie. Neymar neprišiel s veľkohubými vyhláseniami o dobytí Európy, a to v očiach fanúšikov zarezonovalo už v úvodných sekundách jeho pôsobenia na starom kontinente. Fanúšikovia museli oceniť aj jeho obetu pre tím, keď na odporúčanie klubových lekárov podstúpil menšiu operáciu, ktorá mu má pomôcť zosilnieť, bez reptania upravil životosprávu, chcel na sebe pracovať. Potom prišli „ostré“ zápasy a Neymar ohuruje ešte viac. V zostave s Messim sa zo zakončovateľa, ktorý mal doma neotrasiteľnú pozíciu, stal usilovný pracovník, ktorý prihrával, bránil, vytváral šance. Po Messiho zranení prebral úlohu falošnej deviatky a k vyššie spomenutému pridal aj gólovú produkciu.

Je až neuveriteľné, s akou ľahkosťou sa Neymar presadzuje v európskom futbale. Jeho neprajníci predikovali, že európsky futbal Neymarovo kúzlenie s loptou zničí. Nestalo sa ani v konfrontácii so španielskymi obrancami, ani v konfrontácii s holandskou školou, ani so škótskymi „drevorubačmi“. „Počkaj, keď sa postaví anglickým obrancom! Alebo nemeckým!“ Stále na niečo čakáme, no medzičasom Neymar žiari!

V doterajšom priebehu La Ligy nastúpil na 5 stretnutí, v ktorých zaznamenal 2 góly, 5 finálnych prihrávok a nespočet predfinálnych, z ktorých mnohé gólom neskončili len zázrakom. A že v Lige majstrov proti silnejším súperom sa nepresadzuje? V dvoch zápasoch síce  zaznamenal len 1 asistenciu, no v priemere predviedol 5 úspešných driblingov, čo je ešte viac ako jeho ligový priemer 3,4. Neymara nemožno zastaviť čistým spôsobom. Každá jeho akcia končí úspechom alebo faulom. Takmer 90%-ná úspešnosť prihrávok svedčí o tom, že rýchlo zapadol do systému Tata Martina a z priamočiareho hráča, ktorý v Brazílii prihral len ak práve zahrával rohový kop, sa stal jeden z najlepšie prihrávajúcich hráčov sveta.

Už to nie je len zabávač tribún, hoci zo svojej hravosti a ekvilibristiky nestratil nič. Po niekoľkých mesiacoch v Barcelone pôsobí ako kompletný hráč. Dych vyrážajúcim faktom je pripomenutie si, že ešte stále má len 21 rokov.

Kam až môže porásť Neymarova výkonnosť, je záhadou. No už teraz, ešte len 3 mesiace po jeho príchode do Európy, vieme povedať, že Neymar prekvapil všetkých ľahkosťou prechodu na európsky štýl futbalu. A kritici len naprázdno pregĺgajú.
 
Odporúčané články