Main Content

„Efekt Guardiola“ už aj v nemeckej reprezentácii?

utorok, 15. október 2013 11:48 | Autor: Jakub Mihálik

„Efekt Guardiola“ už aj v nemeckej reprezentácii?
„Efekt Guardiola“ už aj v nemeckej reprezentácii? | zdroj: © TASR

Pep Guardiola je jedným z najrešpektovanejších koučov súčasnosti. Jeho vízia v Barcelone ovplyvnila aj španielsku reprezentáciu, ktorá dominovala podstatnej časti predchádzajúcich 5 rokov. Zdá sa, že podobný osud ho čaká aj v Nemecku.

Komentár Jakuba Mihálika


Pep Guardiola v živote trénovla len dva kluby, Barcelonu a Bayern. Jeho „šťastím“ alebo skôr vhodným výberom a dôsledkom nespochybniteľných kvalít je fakt, že oba kluby sú vo svojich krajinách jednými z najväčších. To Španielovi umožňuje definovať ráz futbalu v krajine, v ktorej momentálne pôsobí.


Boli sme toho svedkami už v Barcelone. K dokonalosti dovedený systém presingu a takzvaného tiki-taka priviedol k úspechom nielen jeho klub, čiže FC Barcelona, no zaujal natoľko, že barcelonskí hráči opanovali španielsku reprezentáciu, jej systém a jej úspechy v rokoch 2008-2013. To ešte éra Španielov môže pokračovať. Navyše sa štýlom a la Barca snažili hrať aj ďalšie španielske, či európske tímy. Najviditeľnejší vplyv však mala Guardiolova pečať práve v reprezentácii.


Bol to Guardiola, kto stiahol z barcelonskej hry typického útočníka. Ibrahimović sa pod jeho vedením trápil ako nikdy v živote, všetko sa točilo okolo stredu poľa. Silná záloha a pozícia falošného stredného útočníka prinášala Barcelone úspechy, tak to vyskúšal aj Vicente del Bosque. Dovtedy boli najväčšími hviezdami Furie Roja Fernando Torres a David Villa. Guardiola nastúpil na lavičku A tímu Barcelony v roku 2008 a práve ME 2008, ktoré Španieli vyhrali, boli posledným turnajom, na ktorom hrali na typických zakončovateľov, keď najmä David Villa žiaril. Odvtedy sa La Selección vydala barcelonskou cestou a takzvanej falošnej deviatky sa drží dodnes.


V súčasnosti Pep pôsobí v nemeckom Bayerne. Všetci iste vieme aké dohady sa vedú o novom systéme Bayernu. Mal ho Guardiola meniť?Nemal? Zmenil ho vôbec? Tí, čo pozorujú hru Bayernu v novej sezóne, si istotne všimli, že rukopis Guardiolu sa postupne začína prejavovať. Pep začal vysokým presingom a istou obdobou tiki-taka, postupne odpojil stredného útočníka a do pozície „falošnej“ deviatky, ktorá v Španielsku slávi úspech dodnes, sa čoraz častejšie dostáva Thomas Muller, vytláčajúci z útoku klasického snajpera Maria Mandžukića.


A čuduj sa svete, na podobný trend nastupuje aj nemecká reprezentácia. Je dlhoročným faktom, že jadrom nemeckej reprezentácie je Bayern Mníchov, no expanzia nemeckých hráčov do Španielska, či Anglicka stavy trochu vyrovnala. Napriek tomu sa nedávne predstavenia zverencov Joachima Lowa javili ako začiatok kopírovania cesty Bayernu. Nemecko, v minulosti preslávené vychýrenými strelcami ako Gerd Muller, Jurgen Klinsmann, Miro Klose a ďalší, upúšťajú zo systému, ktorý im za mnohé roky priniesol nespočet úspechov. Silný stred poľa, vysoký presing, dookola omieľaná falošná deviatka. Svedčí o tom fakt, že v poslednej nominácii na dvojzápas proti Írsku a Nemecku figuruje jediný útočník, debutant, od ktorého sa očakáva maximálne zbieranie skúseností.


Nemci sa vydávajú na cestu Španielska a osud MS 2014 nepriamo vkladajú do rúk Pepa Guardiolu a jeho systému, forsírovaného v Bayerne Mníchov. Pep si pri príchode do Mníchova uvedomoval tlak fanúšikov Bayernu. Veď mali za sebou historickú sezónu. No s tým, že bude vplývať po španielskej reprezentácii aj na tú nemeckú, asi však príliš nepočítal.

 

Odporúčané články