Main Content

Najlepšia jedenástka ľavonohých futbalistov podľa Sport7.sk

pondelok, 18. november 2013 13:56 | Autor: Jakub Mihálik

Najlepšia jedenástka ľavonohých futbalistov podľa Sport7.sk
Najlepšia jedenástka ľavonohých futbalistov podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Až 80% zo všetkých futbalistov má silnejšiu pravú nohu. Ľavonohých hráčov je výrazná menšina, no keď sa vydaria, stoja skutočne za to. Mať v tíme ľaváka znamená mať možnosť riešiť niektoré situácie tak, ako to pravonohý hráč nedokáže. Zabŕdli sme do histórie a zostavili ideálnu futbalovú jedenástku zostavenú z ľavákov. V kvalite rozhodne nijak nezaostávajú za pravákmi. Čo myslíte?

Brankár

Iker Casillas – Prvý muž v našej zostave predznamenáva to, čo nás čaká na všetkých postoch. Iker Casillas je skutočná legenda medzi troma žrďami, ktorá v drese Realu Madrid vyhrala všetko, čo sa dá, nastúpila na 658 stretnutí a v drese španielskej reprezentácie stála pri dvoch tituloch majstrov Európy a jednom titule majstrov sveta. Okrem výborného postrehu je Iker aj výborný v hre na zemi a jeho ľavačka by sa nestratila ani v strede poľa.

Obrancovia

Gabriel Heinze – Nie je veľa ľavonohých hráčov, schopných hrať na pravej strane obrany, no, ak máme určiť jedného výrazného, je ním bývalý argentínsky obranca Gabriel Heinze. Tento hráč dokázal hrať na akomkoľvek poste v rámci obrannej formácie a v časoch núdze neváhal zaskočiť ani pri pravej postrannej čiare. Nízku postavu dokázal vykompenzovať inými prednosťami a jeho ľavačka bola výborná, o čom svedčí jeho úspešná kariéra v Manchestri United, Reale, Marseille, AS Rím, či PSG.

Paolo Maldini – Ak Heinze vystriedal skutočne veľké množstvo veľkoklubov, náš stopér strávil celú kariéru len v jednom. Paolo Maldini síce v druhej polovici svojej kariéry hral na poste ľavého obrancu, no rozbiehal ju v strede obrany, kde svojou postavou, rýchlosťou a technikou, patril k tým najlepším obrancom histórie. Lepšieho stredného obrancu s ľavou nohou nenájdete.

Roberto Carlos – Kto iný by mal okupovať ľavý kraj obrany, ak nie tento fenomenálny Brazílčan. Celé desaťročie bol vzorom moderného ľavého obrancu a odkedy skončil svoje pôsobenie v Reale Madrid, nenašiel sa lepší predstaviteľ tohto postu. Roberto Carlos mal nevyčerpateľný fyzický fond, rýchlosť a strelu, ktorá rozderavila nejedny brankárske rukavice.

Stredopoliari

Edgar Davids – Buldog stredu poľa holandskej reprezentácie v našom výbere nemôže chýbať. Dôvod je jednoduchý, snáď nikto z hráčov, pôsobiacich na pozícii defenzívneho štítu nemal lepšiu techniku ako tento bývalý hráč Juventusu, Ajaxu, či Interu. Mal všetko, čo má stredopoliar mať. To, že sa nevzdáva potvrdzuje fakt, že vo veku 40 rokov je hrajúcim trénerom Barnetu.

Diego Maradona – Pravdepodobne najlepším ľavákom v histórii tejto hry je Diego Armando Maradona. Argentínsky generál je majstrom sveta, spoludržiteľom titulu najlepšieho hráča minulého storočia, polobohom, skutočnou legendou. Jeho ľavá noha doteraz máta súperov i všetkých, ktorí sa snažia ísť v Diegových šľapajách.
 
Alfredo Di Stefano – Argentínska legenda Realu Madrid je historicky najúspešnejším hráčom tohto španielskeho klubu. Jeho 5 trofejí najprestížnejšieho európskeho pohára, ako i gólové rekordy, je len ťažko prekonať. Drvivú väčšinu dosiahol vďaka svojej fenomenálnej ľavačke.  Na pozícii podhrotového hráča preto stojí tento hráč.

Ryan Giggs – Na ľavom krídle nemôže figurovať nikto iný ako fenomenálny Walešan Ryan Giggs. Ikona Manchestru United strávil pri ľavej postrannej čiare na najvyššej úrovni dve desaťročia a ešte stále to nevyzerá, že sa jej hodlá zbaviť. Jeho centre zo strany ľavačkou nenapodobní nikto, rýchlosť a vytrvalosť sú ďalšie atribúty, ktoré mu zabezpečili účasť medzi najlepšími ľavákmi.

Útočníci

Lionel Messi – Nemôžeme zabúdať ani na prítomnosť a tou je argentínska superhviezda Leo Messi. Dvadsaťšesťročný hráč len pred nedávnom oslávil desať rokov v barcelonskom áčku, počas ktorých získal všetko, čo môže futbalista dosiahnuť. Rekordné 4 Zlaté lopty sú len potvrdením toho, že Leo patrí medzi najlepších ľavákov v histórii.

Raúl – Hoci Messi prekonal už nespočetné množstvo rekordov, jeden významný mu ešte v zbierke chýba. Raúl González dodnes drží rekord v počte gólov nastrieľaných v Lige majstrov. Okrem toho dominuje historickým štatistikám Realu Madrid. Je to jeden z najlepších stredných útočníkov všetkých čias, nie len medzi ľavákmi.

Rivaldo – Veľmi ťažké rozhodovanie nás čakalo pri obsadzovaní tejto pozície, no nakoniec súboj vyhral Brazílčan Rivaldo. Majster sveta z roku 2002, jeden z najlepších hráčov barcelonskej histórie, jemnocitný technik, exekútor štandardných situácií, jednoducho komplexný útočník a synonymum ľaváckeho virtuóza.

Lavička: Petr Čech – Frank de Boer, Giacinto Facchetti, Bixente Lizarazu - Esteban Cambiasso, Fernando Redondo, Rivellino,  – Gheorghe Hagi, Ference Puskás, Yohann Cruyff

Odporúčané články