Main Content

ZOH14-Soči-oslavy: Anastasii Kuzminovej vystroja pod Urpínom oslavnú fiestu

štvrtok, 20. február 2014 12:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 20. februára (TASR) - Mesto pod Urpínom opäť zažije oslavy, na aké sa nezabúda. V Banskej Bystrici si po štyroch rokoch uctia olympionikov podobným spôsobom, na veľkom pódiu zarezonuje hlavne zlatá medaila biatlonistky Anastasii Kuzminovej a primeraný zlomok uznania si užijú aj ďalší, v Soči úspešní slovenskí olympionici.

Oproti oslavám zlata, striebra a bronzu spred štyroch rokov nastane jedna zmena, vyvýšený 'stage' bude otočený naopak o pár desiatok metrov ďalej, presne tak, ako sa oslavoval minulý rok Stanley Cup v rukách hokejistu Michala Handzuša. Scenár sa príliš nezmení, Anastasiu Kuzminovú dovezie na pódium auto, diváci si ju užijú počas pompézneho príchodu, a potom na samotnom pódiu. Koordinátor osláv Roman Neradný: "Oficiálne sa začnú oslavy na Námestí SNP o 16.50, o 17.20 privezie Anastasiu Kuzminovú auto a nasledovať bude jej medailón premietnutý veľkoplošne. Privítame trénerov, celý realizačný tím a radostná nálada bude s hudbou pokračovať aj po odchode Kuzminovej."

Divákom priblížia detaily zlatých momentov veľké obrazovky. Organizátori osláv mesto Banská Bystrica, VŠC Dukla a Slovenský zväz biatlonu rátajú s klasicky obmedzenou dopravou, pretože sa očakáva príval fanúšikov aj z iných kútov Slovenska. Primátor mesta Peter Gogola: "Priniesť do mesta už druhú zlatú medailu si žiada, aby sme Anastasiu Kuzminovú dôstojným spôsobom odmenili. Technický sneh nenastriekame, rozkázať daždu a vetru by bolo márne, s tohtoročnou miernou zimou sa za prsty ťahať nebudeme," dodal s úsmevom. "Podstatné je, že sneh sa navrstvil na tom najsprávnejšom mieste, na olympiáde v Soči, kde Nasťa zvíťazila. Sme šťastní a hrdí na to, čo Nasťa dokázala."

Pre každého primátora by bolo vzácne, keby mohol oslavovať olympijské zlato obyvateľky mesta. "Ja som sa znovu dočkal, veľmi ma to teší, no túto radosť by som doprial aj iným kolegom. Bohužiaľ, výkonnosť našich športovcov nebola taká, aby priniesli medailí viac, treba len dúfať, že tak bude o štyri roky. Olympiáda v Soči ma aj rozlútostila, keď som na facebooku čítal niektoré vyjadrenia pseudo fanúšikov. Mnohí ľudia podliehajú náladám. Ja si myslím, že vlastenci a fanúšikovia by sme mali byť neustále, bez ohľadu na to, ako sa komu darí. Treba veriť, držať palce, byť oddaným, a nie sa radovať len vtedy, keď sa zaligoce medaila. Šport prináša víťazstvá i prehry, treba mať aj zaslúžené šťastie, bez neho by sa úspech nezrodil."

Anastasia Kuzminová je Banskobystričanka, a tomu sa primátor mesta teší najviac. "Má tu trvalý pobyt, žije tu s rodinou zrejme sa tu cíti dobre, keď sa o našom meste tak pekne vyjadruje. Ja som už zažil niekoľko osláv športovcov, nasadili sme vysokú latku a vždy sa snažíme priniesť niečo nové, originálne, aby sme zaujali a neopakovali sa. Historicky oslávime už tretiu zlatú medailu, po dvoch Anastasie Kuzminovej a jednej chodca Jozefa Pribilinca ešte zo Soulu'88. Vtedy býval na Poľnej ulici a ja sa dobre pamätám, že nastal absolútny dopravný kolaps s trolejbusmi v kolóne, ktorých ďalej nepustili rozradostení ľudia s transparentami. Odvtedy medaily pribudli, zapísať naše mesto takýmto spôsobom na olympijskú mapu sveta považujeme za to najkrajšie, čo pre nás Nasťa mohla urobiť."

Riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Róbert Kurčík si trochu, ako povedal, prihrial 'polievočku' úspešnosťou športovcov z armádneho strediska. "Aj zvyšní naši športovci, vrátane Adama Žampu, nám spôsobili veľkú radosť. Rád by som vyzdvihol taktiež Mateja Kazára, takže áno, tieto úspechy vnímam tak, že naša Dukla sa podpísala pod najvýraznejšie úspechy na olympiáde v Soči."

Bilancia na olympiáde vyvolala u Róberta Kurčíka hrdosť. "Nálada pri televízoroch bola úžasná, ľudia chodili do roboty vysmiati, navzájom si blahoželali. Aj ja, keď som sa vrátil zo Soči, tak som si túto náladu užíval. Ak môžem povedať, za veľa vďačíme ministerstvu obrany, ktoré má pre biatlon slabosť, tento šport podporuje zo všetkých síl, a práve tejto podpore vďačíme za to, že biatlon nám pravidelne prináša z vrcholných podujatí cenné umiestenia."

Nie každý šéf vrcholového strediska športu sa môže pochváliť olympijským zlatom, dokonca sa z neho radovať priamo na mieste činu. Róbert Kurčík: "Na olympiáde som bol prvýkrát, stál som len pár desiatok metrov od cieľa, cez ktorý Nasťa prebehla, a bol to neopísateľný pocit. Pre mňa zážitok na celý život, najmä keď tých málo Slovákov prehučalo celý štadión, až vyvolali zimomriavky. Aj samotní Rusi vďačne vnímali každý jeden úspech, najmä športovcov zo slovanských krajín, celá atmosféra, takmer rodinná, na mňa zapôsobila veľmi príjemne."

Gigantizmus olympiády nezapôsobil na Róberta Kurčíka negatívne. "Skôr to bolo príjemné, nič nafúknuté, možno otvárací ceremoniál, no aj ten vyvolal silný emocionálny zážitok. Aj bezpečnosť sa vnímala citlivo, asi v tom slova zmysle, že radšej mať menej pohodlia, no cítiť sa bezpečne. Olympiádu Rusi skvele zabezpečili a presvedčil som sa o tom pri ubytovaní, doprave i na samotných športoviskách, keď som stihol navštíviť biatlon, jedny preteky v zjazdovom i bežeckom lyžovaní a hokej Česko - Švédsko."

dd /k dispozícii video a zvuk/