Main Content

NHL: Bývalí hráči podali hromadnú žalobu na NHL v súvislosti s otrasmi mozgu

piatok, 11. apríl 2014 11:05 | Autor: TASR

New York 11. apríla (TASR) - Deväť bývalých hokejistov podalo vo štvrtok hromadnú žalobu na NHL. Tvrdia v nej, že zámorská profiliga vystavuje hráčov "bezprostrednému riziku zranenia hlavy", ktoré vedie k dlhodobým negatívnym zdravotným následkom.

Je to už druhá žaloba proti NHL za menej ako päť mesiacov, podľa ktorej liga nerobí dostatočné kroky, aby zabránila stúpajúcemu počtu otrasov mozgu u hráčov. "NHL zlyhala a naďalej zlyháva vo varovaní hráčov o možných rizikách a o dôsledkoch poranení hlavy," píše sa v žalobe, ktorú prijal súd v New Yorku. Liga podľa nej zatajuje aj závažné odborné materiály o tejto téme a neoficiálne informácie od hráčov a "pestuje kultúru extrémneho násilia".

Pod žalobou sú podpísaní Dan LaCouture, Jack Carlson, Mike Peluso a Tom Younghans - hráči, ktorí počas svojej kariéry nazbierali viac trestných minút ako kanadských bodov. Spolu s nimi sa na súd obrátili aj ďalší niekdajší hokejisti Dan Keczmer, Richard Brennan, Brad Maxwell, Allan Rourke a Scott Bailey.

Predstavitelia NHL sa zatiaľ k žalobe nevyjadrili. Podobnú sťažnosť podalo minulý rok desať ľudí, odvtedy ale ich počet v tejto kauze narástol na vyše 200. Tí žiadajú ligu, aby bezpečnosť hráčov nadradila nad zisk a tradície.

V NHL v uplynulých rokoch výrazne stúpol počet hráčov s otrasom mozgu. Aktuálne pre tieto problémy pauzujú aj slovenskí hokejisti Tomáš Kopecký z Floridy a Ľubomír Višňovský z NY Islanders. Pre následky spôsobené otrasom mozgu vynechal výraznú porciu duelov v priebehu dvoch sezón aj kapitán Pittsburgh Penguins Sidney Crosby. Kariéru museli po zraneniach hlavy predčasne ukončiť napríklad Eric Lindros, Pat LaFontaine a Keith Primeau.