Main Content

Slovan, Trenčín a Trnava majú na skupinovú fázu európskych súťaží

sobota, 2. august 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Slovan, Trenčín a Trnava majú na skupinovú fázu európskych súťaží
Slovan, Trenčín a Trnava majú na skupinovú fázu európskych súťaží | zdroj: © TASR

Sme v polčase 3. predkôl európskych súťaží, pričom už teraz môžeme povedať, že táto pohárová sezóna bude lepšia oproti dvom hrozným minulým, ale to neznamená, že je koniec. Skupinové miestenky sa ešte budú rozdávať a majú na ne všetky naše kluby.

Komentár Filipa Chudého

Zatiaľ nemôžeme jasať, ale tiež nie je v žiadnom prípade dôvod na hnev a frustráciu, ktoré sme prežívali v minulých dvoch sezónach. V nich sme totiž už o takomto čase mali prakticky po pohárových starostiach. Veľký škrt cez rozpočet urobili naši vtedajší majstri (Slovan, Žilina), ktorí nedokázali prejsť cez 2. predkolo Ligy majstrov. A hoci mali ťažkých súperov, nič to nemení na tom, že tým znížili šancu na pohárový úspech na minimum. Všetko zlé podčiarkli kluby v Európskej lige, ktoré došli maximálne po 3. predkolo, hoci miestenky do skupín sa rozdávali až za úspešné 4. predkolo, nazvané aj play-off.

To všetko sa prejavilo aj na národnom koeficiente, keď sme v minulých dvoch sezónach získali iba chudobných 1,500 a 1,625 bodu. To sú najhoršie výsledky od sezóny 2004/05 (1,333), no našťastie až k sezóne 2002/03 (0,666) sme sa neznížili. Lenže aj tak sme sa prepadli na úplný koniec tretej desiatky, čo je najhoršie umiestnenie v histórii, ak nerátame úplné začiatky, keď sme začínali na nule. V tejto sezóne už máme istých 2,250 bodu, čo sa môže už iba zvyšovať, len treba vyhrávať, prinajhoršom remizovať, len nie prehrávať, lebo za to body nie sú.

Slovan postupom do 3. predkola Ligy majstrov ukázal, aký veľký rozdiel vďaka tomu nastal. Belasí totiž mali automaticky isté minimálne ďalšie štyri zápasy, pričom im stačí zvládnuť jeden dvojzápas, čo ich posunie do skupinovej fázy európskych pohárov. Najlepšie bude vyradiť už teraz Šerif Tiraspoľ, tým by zostala nielen nádej na skupinu Ligy majstrov, ale už play-off najprestížnejšej súťaže je oveľa finančne výnosnejšie ako play-off  Európskej ligy. Majster je najbližšie k pohárovému úspechu, ale ďaleko nie sú ani medailisti z minulej sezóny.

Bronzová Trnava má na úvod sezóny veľmi dobrú fazónu, za ktorú môže kvalitná príprava a prajný žreb. Spartak sa rozbehol nielen v Európe, ale v dobrom svetle sa ukazuje aj v lige, to všetko dodalo jeho hráčom odvahu, preto zatiaľ idú ako švajčiarske hodinky. Nazbierali s Karagandou a Stjarnanom zatiaľ najviac bodov do národného koeficientu spomedzi všetkých klubov Európy, za čo si zaslúžia do malého Ríma pochvalu. Samozrejme, je to ovplyvnené tým, že začali už v 1. predkole, ale aj tak to stojí za pozornosť. Náskok proti St. Jonhstone sa už pustiť nemôže, a už len od následného žrebu bude záležať, ako reálna bude skupina. No ak mala Trnava šťastie pri žrebe už trikrát, mohlo by sa usmiať aj štvrtýkrát, veď keď raz ide karta...

Trenčín je na pohľad od brehov play-off najďalej, ale stále ich vidí dostatočne zreteľne. Stačí v prístave menom Hull neprehrať. Ak sa tak stane, budeme mať v play-off európskych súťaží až troch zástupcov, čo by sme si zopakovali po piatich rokoch. A v ňom by sa už mohlo stať hocičo, ale dovolím si tvrdiť, že všetci naši traja zástupcovia majú na skupinovú fázu, zatiaľ im totiž nepomáha náhoda, ale vlastná výkonnosť v spojení s dobrým žrebom.