Main Content

Lyžovanie-SP: Jubilejný Kitzbühel - Žampa v 3 súťažiach, Švajčiari za pomstou

štvrtok, 22. január 2015 14:05 | Autor: TASR

Kitzbühel 22. januára (TASR) - Slovenské alpské lyžovanie nie je zvyknuté na nejaké výrazné účasti v top podujatí Svetového pohára mužov. V samostatnej histórii nemala reprezentácia pretekára formátu Veroniky Velez-Zuzulovej a v Kitzbüheli navyše ide o najťažší zjazd sveta. Klasická alpská kombinácia sa dlho, ešte aj po všeobecnom zavedení superkombinácie išla práve v rámci špeciálnej súťaže na obávanej zjazdovke Streif a nedeľňajší slalom na Ganslernhangu sa aj pre vysoké finančné náklady príliš neobsadzoval.

Všetko je už ale ináč. Na jubilejnom 75. "Hahnenkamme" (v preklade na Kohúťom hrebeni) má Slovensko popredného lyžiara - Adama Žampu - ktorému navyše relatívne prajú okolnosti vývoja podujatia. Realizoval ich už vlani, keď absolvoval tri súťaže a v kombinácii skončil na 17. mieste (14 bodov do SP). Aj v pyšnom rakúskom stredisku sa čiastočne zrušila výnimka a súťaž zjazdárskej všestrannosti (medzičasom popri superkombinácii "primenovaná" opäť aj ako alpská kombinácia) sa začala jazdiť v novom šate. Ten spočíva v tom, že sa v ten istý deň idú jazdy v kĺzavej i točivej časti a rátajú sa len do kombinácie.

Lenže to by nebol Kitzbühel, aby si nevydupal aspoň jednu odlišnosť a tá práve Žampovi komplikuje život a znižuje mu piatkové výkonnostné vyhliadky. "Ide sa v jeden deň a slalom je naozaj osobitná jednokolová jazda. No pred ním sa super-G ide aj ako špeciálna súťaž a keďže nemám takmer žiadne FIS-ové body, odsúva ma to ďaleko dozadu v štartovej listine," zdôrazňuje Žampa. V jeho prípade je to mrzuté najmä preto, že má nižšiu šancu skončiť aj v poli kombinátorov v prvej tridsiatke a štartovať v jej opačnom poradí v slalome. Teda v disciplíne, v ktorej je kvalita povrchu trate silne určujúca.

Na druhej strane je pre Žampu, ktorý sa predstaví aj v nedeľňajšom špeciálnom dvojkolovom slalome, výhodné, že sa prvá časť kombinácie nejde ako zjazd. Uctievanú "brutálnu" trať si v rámci meraného tréningu vyskúšal v utorok prvýkrát, pričom super-G je pomalší a nejde sa z úplného vrchu. "Kitzbühel je výnimočný a Streif je úžasný, tento rok aj nesmierne ľadový. Je to zjazd zjazdov. Keď som bol malý a bol som v Kitzbüheli prvýkrát s rodičmi, pamätám si, že som si povedal, že raz tu chcem pretekať. Keď je človek na prehliadke a pod sebou má úplne čistý ľad ako na hokejovom štadióne, tak poviem úprimne, má zmiešané pocity. Zo štartu to vyzerá veľmi úzke a strmé, no ono to naozaj úzke a strmé je. Stredná pasáž ide veľmi rýchlo a človek si musí uvedomiť čo nasleduje. Pasáž Seidalm je celkom technická čo mi veľmi vyhovovalo a práve tu sa už ide super-G. Bral som to naozaj ako tréning na piatkový super-G. Samozrejme v sobotu, keď budú preteky zjazdu, tak budem trénovať slalom na nedeľu, ale som rád, že si môžem povedať, že som dal Streif," vyznal sa na svojej webovej stránke Žampa po utorňajšej jazde na "Páse".

Vrcholom podujatia bude samozrejme sobotňajší zjazd, ktorý si nenechajú ujsť prominenti z celého sveta. Je to silná spoločenská záležitosť, početné V.I.P.-pozície sú už dávno vypredané, očakáva sa vyše 50.000 divákov a celkovo za tri dni by podľa organizátorov mohol padnúť 100-tisícový rekord z roku 1999. Aj preto, že sa očakáva "reštaurácia" bývalej neľútostnej rivality dvoch top alpských veľmocí. Švajčiarski "kĺzači" sú v top-forme ako tím, ale minulú sobotu im v ich domácej klasike na Lauberhorne vo Wengene "vypálil rybník" Rakúšan Hannes Reichelt. Helvétsky tím, ktorý obsadil ďalšie tri priečky a v prvej výsledkovej 12-ke mal 7 mužov, chystá odvetu.

"Švajčiarsky triumf na Streife by Rakúšanov značne bolel," významne pre rakúsku tlačovú agentúru zdôraznil Beat Feuz. Práve jemu vo Wengene ukradol triumf o 12 stotín Reichelt, ktorý navyše obhajuje aj kitzbühelský primát. Pravda, Rakúšania sú zvyknutí, veď rekordérom s piatimi víťazstvami na ich zjazdovkovej pýche je Švajčiar Didier Cuche. Jeho 6 celkových triumfov v Kitzbüheli je iba v tieni titulov Marca Girardelliho, čo pre zjazdársku veľmoc č.1 tiež nie je práve "egal". Rodák z Vorarlberska sa s domácim zväzom rozišiel v mladom veku a všetky svoje legendárne a rekordné trofeje vybojoval pre Luxembursko. Girardelliho okrem napríklad 5 veľkých gulí celkového víťaza SP zdobí aj 7 kitzbühelských víťazstiev - po 3 v slalome a v kombinácii a jeden v zjazde - najviac od éry založenia Svetového pohára FIS v roku 1967.

Program SP v Kitzbüheli:

piatok - 11.30 super-G (aj do kombinácie)

16.45 druhá časť alpskej kombinácie (1 kolo slalomu)

sobota - 11.45 zjazd

nedeľa - 10.15/13.30 slalom