Main Content

Svetlo nádeje pre slovenský hokej

piatok, 1. apríl 2011 18:02 | Autor: Pavol Hošták

Svetlo nádeje pre slovenský hokej
Svetlo nádeje pre slovenský hokej | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Žijeme v dobe, kedy sa športovci začínajú profesionálne vo vrcholovom športe presadzovať prakticky vo veku teenagerov. NHL nie je výnimkou. Sidney Crosby ako draftová jednotka roku 2005 sa vypracoval na jednu z najväčších osobností ligy. Do jej kolotoča naskočil v období, keď mal osemnásť rokov a v premiérovej sezóne zaznamenal na nováčika neuveriteľných 102 bodov. Rok predtým sa draftovou jednotkou stal Rus Alexander Ovečkin, ktorý mal 19 rokov a zaznamenal dokonca 106 bodov! Avšak v dobe, kedy sa z hokejistov stávajú hviezdy svetových rozmerov v mladom veku sa presadzujú aj hráči, v ktorých veku ich spoluhráči už dávno odpočívajú na hokejovom dôchodku.

Spôsob, akým vstúpil do NHL v roku 1992  Teemu Selänne je ešte impozantnejší ako prípad Crosbyho alebo Ovečkina. Selänne bol draftovaný už roku 1988 a do NHL naskočil až ako 22 ročný. Tento fakt však neznižuje váhu jeho 132 bodov v premiérovej sezóne!  V sezóne 1997-1998 sa stal spoločne s našim Petrom Bondrom najlepším strelcom ligy (najlepším strelcom ligy sa stal aj v jeho premiérovej sezóne, kedy zaznamenal spoločne s Alexandrom Mogilnyjm až 76 gólov a v sezóne 1998 – 1999 za 47 presných zásahov). Postupne sa z neho stal popredný hráč súťaže a doslova žijúca a hrajúca legenda klubu Anaheim Ducks.  Aj keď nezasvätil celú jeho kariéru v zámorí tomuto klubu, dnes už 40-ročný Selannä začal v ich drese 11. sezónu (ak by sme počítali aj ročník 2001 – 2002 kedy odohral za Ducks 61 zápasov a neskôr prestúpil do tímu San Jose, bola by to už jeho 12. sezóna v tomto tíme). Napriek jeho veku nemôžeme povedať, že je hráčom do počtu. Zatiaľ v 67 odohratých zápasoch nazbieral 75 bodov a je platným členom jeho tímu v presilových hrách. Túto sezónu sa stal iba tretím Európanom, ktorému sa podarilo pokoriť hranicu 600 gólov v najprestížnejšej súťaži sveta.

Ak hovoríme o Selännem ako o žijúcej a hrajúcej legende Anaheimu, o Švédovi Niklasovi Lidströmovi to v Detroite platí dvojnásobne. Obranca, ktorý bol draftovaný o rok neskôr ako Sellane, sa do ligy dostal v ročníku 1991. Ako 21-ročný zaznamenal vo svojej premiérovej sezóne na obrancu solídnych 60 bodov. V sezóne 2005 – 2006 si vytvoril svoje sezónne bodové maximum s 80 bodmi. Aj keď v jeho premiérovej sezóne stačilo 60 bodov len na 9 miesto medzi obrancami, s 80 bodmi na svojom konte o 14 rokov neskôr sa stal v tejto katoegórii víťazom. Dnes je 40-ročný Švéd, šesťnásobný držiteľ Norris Trophy pre najlepšieho obrancu súťaže s priemerným časom stráveným na ľade viac ako 23 minút najvyťažovanejším obrancom Detroitu a v kanadskom bodovaní obrancov je momentálne na druhom mieste so 60 bodmi. Pre nás je potešujúce, že za našim Ľubomírom Višňovským.

Dve hrajúce legendy, ktoré prekročili hranicu štyridsiatky (Lidström oslávi v apríli svoje 41. narodeniny) sú aj v dnešnej dobe lídrami a ťahúňmi svojich tímov. Ich vek neuberá nič z ich kvality. V NHL pôsobia aj ďalší hráči, ktorí majú blízko k štyridsiatke alebo ju prekročili. 1. februára oslávil svoje 43 narodeniny krídelník Bostonu Bruins Mark Recchi, v tradičnej bašte starších hráčov, Detroite, pôsobia aj 39-ročný Kris Draper a 40-ročný Mike Modano, za Ostrovanov z New Yorku nastupuje 40-ročný Doug Weight (ten však v tomto ročníku vinou zranení odohral len 18 zápasov.

Aj tieto prípady môžu byť pre fanúšikov slovenského hokeja svetielkom nádeje, že ak budú mať hráči ako Demitra, Šatan, Stümpel a neskôr Chára, Višňovský, Hossa a Gáborík vôľu a hlavne výkonnosť, čaká nás ešte pár rokov úspešnej generácie. Ako vidíme, hokej na vrcholovej úrovni po štyridsiatke sa dá hrať.