Main Content

Trenčín a Slovan majú pohárovú Európu takmer istú, Trnava je od nej ďaleko

sobota, 12. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Trenčín a Slovan majú pohárovú Európu takmer istú, Trnava je od nej ďaleko
Trenčín a Slovan majú pohárovú Európu takmer istú, Trnava je od nej ďaleko | zdroj: © TASR

V tomto týždni sa skončili boje v základných skupinách európskych pohárov, no tentoraz bez slovenskej účasti. Naše kluby sa hrali celú jeseň len na vlastnom piesočku, pričom si na ňom rozdali aj pohárové karty.

Komentár Filipa Chudého

V tejto sezóne sme nemali tú možnosť, aby sme mohli držať palce slovenskému klubu aj v poslednom týždni európskeho futbalového kalendára. A tak sme iba ticho závideli fanúšikom z 28 európskych krajín, ktorí aj tento týždeň mali komu fandiť. Naše kluby sa počas celej jesene na skutočné európske zápasy iba pozerali trikrát týždenne v televízii. Cez víkendy sa stretávali vo vzájomných ligových zápasoch, pričom občas prišiel aj zápas Slovenského pohára v strede týždňa, ktorý bol pre takmer polovicu účastníkov Fortuna ligy priťažkou skúškou. No táto domáca kombinácia rozdala pohárové karty s výhľadom na budúcu sezónu.

Viac ako polovica účastníkov Fortuna ligy pred sezónou vyslovila pohárové ambície. Dnes už možno povedať, že dve zo štyroch slovenských pohárových miesteniek poznajú svojho majiteľa. Matematicky to síce ešte nie je isté, lenže podľa tohto vedného odboru má šancu na titul aj Skalica... My sa radšej na to pozrime pragmaticky. Trenčín už iba zázrakom neskončí do tretieho miesta, pričom medailu bude mať aj Slovan, pretože keď ju získal aj v minulej hororovej sezóne, v tejto s tým nebude mať žiaden problém. Jedinou ich vzájomnou otázkou na jar bude to, kto z nich pôjde do Ligy majstrov.

Reálne sa tak hrá už len o dve pohárové miestenky. Minimálne jedna bude udelená ešte vo Fortuna lige, no možno aj dve, to záleží od mena víťaza Slovnaft cup-u. Najbližšie sú k nim Myjava a Žilina, no výrazne väčšie šance majú žlto-zelení. Tí totiž hrajú o ňu ešte na dvoch frontoch, pričom by bolo navyše prekvapením, ak by na jar nezískali o tri body viac ako kopaničiari. Z toho vyplýva, že Žilina by si podľa papierových predpovedí mala zahrať opäť Európsku ligu, ale určitý otáznik pri tom stále pretrváva, veď ani teraz na jeseň nemala byť tak nízko.

V tejto chvíli sa dá iba odhadovať to, kto by mal byť tým štvrtým. Myjava má veľkú šancu uhrať prinajhoršom druhýkrát v histórii štvrté miesto, preto nemá zlé vyhliadky na svoju prvú miestenku do Európskej ligy. Pred tromi rokmi jej ju uchmatlo staré pravidlo, keďže vtedy ju dostal ešte aj zdolaný finalista, ak víťazom Slovenského pohára bol majster. No a Slovan získal double, z čoho mala radosť aj v lige až siedma Žilina. Dnes by sa to už nestalo, preto ak chce ísť niekto v lige horšie umiestnený do Európskej ligy, musí vyhrať Slovenský pohár.

Preto má z druhého ligového sledu najväčšie matematické šance Dunajská Streda, lenže tá by musela prekonať svoj tieň. Keďže vo štvrťfinále ide do Žiliny, v semifinále by to bol dvojzápas zrejme so Slovanom a finále proti Trenčínu. No ak by takúto porciu zvládla, Európsku ligu by si vybojovala zaslúžene. Trnava má v tejto chvíli iba dve istoty. Privíta finále Slovnaft cup-u, lenže to bude bez nej, pretože už z neho vypadla. Ak chce teda hrať tretíkrát za sebou predkolá Európskej ligy, musí mať skvelú jar a ešte aj šťastie. Šanca na to je, ale veľmi malá.

Približne rovnakú má aj Senica, Ružomberok, Zlaté Moravce a nemožno zabúdať ani na druholigové Košice. Po vyžrebovaní pohárového pavúka sme pasovali práve východniarov za čierneho koňa súťaže, čo sa aj napĺňa. Ak vyradia vo štvrťfinále v domácom prostredí Trenčín, nemožno vôbec vylúčiť, že po Senci 2002 by mal Slovenský pohár druhého druholigového víťaza. Ďalšie kluby majú šance na pohárovú Európu vyjadrené už iba v promile, pričom sme mysleli matematickú veličinu, hoci o nich nahlas začne hovoriť aj tak iba ten, kto má vyššie promile alkoholu v krvi.

Ale v konečnom súčte nie je pre náš futbal až tak dôležité, aké presné zloženie bude mať slovenské pohárové kvarteto v budúcej sezóne. Oveľa dôležitejšie bude to, aby sme takto o rok, keď sa odohrajú posledné zápasy v základných skupinách, mali možnosť hodnotiť vystúpenie aspoň jedného slovenského klubu v skupinových bojoch, pretože už iba to sa v dnešnej pohárovej Európe ráta. Nech sa teda kvalifikujú tí, čo dokážu prejsť predkolami.