Main Content

Bude opäť madridské finále, alebo Liga majstrov zažije niečo úplne nové?

sobota, 16. apríl 2016 12:06 | Autor: Filip Chudý

Bude opäť madridské finále, alebo Liga majstrov zažije niečo úplne nové?
Bude opäť madridské finále, alebo Liga majstrov zažije niečo úplne nové? | zdroj: © TASR

Futbalová Liga majstrov sa dostala do svojej semifinálovej fázy, v ktorej sú viac-menej očakávané mená, až na jednu výnimku. No aké môže byť zloženie milánskej finálovej dvojice?

Komentár Filipa Chudého

 

Štvrťfinále Ligy majstrov neprinieslo žiadne zásadné prekvapenie. Ani vypadnutie obhajcu titulu zaň nemožno považovať, pretože sa niečo podobné deje už 26 rokov za sebou. Pred dvomi týždňami síce nikto nahlas nevyslovoval, že dnes bude Barcelona pomaly na kolenách, ale to, že ju Atletico Madrid môže vyradiť, s tým musel počítať prakticky každý.

 

A všetci futbaloví fanúšikovia na celom svete, teda s výnimkou tých barcelonských, môžu byť spokojní s tým, že aspoň čiastočne sa rozbilo už pomaly tradičné semifinálové trio Real, Bayern, Barca. Takto zažijeme aspoň niečo nové, pričom matematicky je pomerne slušná pravdepodobnosť, že budeme svedkami aj novej finálovej dvojice.

 

Zo semifinalistov totiž spolu vo finále najprestížnejšej klubovej súťaže sveta hrali iba oba madridské kluby a tiež Atletico proti Bayernu, lenže tí si to spolu rozdajú už v semifinále, čiže finálový rok 1974 sa opakovať nebude.

 

Najprekvapujúcejším zistením je to, že Real a Bayern sa spolu nikdy vo finále Ligy majstrov, resp. Európskeho pohára majstrov, nestretli. Pritom biely balet je najúspešnejším a bavorský klub zas po AC Miláno tretím najúspešnejším klubom histórie tejto súťaže.

 

Ak sa v semifinále naplnia papierové predpoklady, potom si sily v priamom boji o ušatú trofej zmerajú. No proti bude hlavne Atletico. To je tak húževnaté, že väčší strach z neho musia mať Mníchovčania, ako je tomu naopak. Kto totiž hrá viac ako štvrtinu dvojzápasu oslabený proti zrejme najlepšej útočnej trojici na svete, no zároveň ju aj tak zaslúžene vyradí, ten vzbudzuje obrovský rešpekt.

 

Štvrtým po partie je Manchester City, ktorý, priznajme si to, do tejto spoločnosti akosi nesedí. No proste mu zapasovala na ceste do semifinále zhoda okolností. Otázkou je to, či semifinálový nováčik môže vyradiť najlepšie mužstvo histórie. Popravde môže, no len asi za predpokladu, že s ním budú hrať všetci arabskí svätí. No futbal je nádherný v tom, že každý môže poraziť každého a ľudia majú radi prekvapenia. A ak by futbalová Európa spoznala úplne nového šampióna, to by prekvapením bolo. Je na to 50-percentná pravdepodobnosť. Futbalu by to neuškodilo, podobne, ako iná novinka, finále gigantov.