Main Content

Taktická analýza: Čo čakať od zmenenej zostavy Anglicka

pondelok, 20. jún 2016 16:00 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: Čo čakať od zmenenej zostavy Anglicka
Taktická analýza: Čo čakať od zmenenej zostavy Anglicka | zdroj: © TASR

Ultraofenzívne kraje obrany, defenzívnejší stred poľa a vyriabilnejší stred útoku. Tak by sa mali prezentovať Angličania vo svojom dnešnom zápase proti Slovákom.


Anglická futbalová reprezentácia vstúpila nástupom Roya Hodgsona na pozíciu hlavného trénera do novej éry. Pre mnohých fanúšikov je vzrušujúcejšia, pretože sa Hodgson nebojí experimentovať a skúšať hráčov, ktorí hrajú v danom momente v najlepšej forme. Preto za jeho pôsobenia dostali príležitosť hráči ako Lallana, Ali, Dier či Vardy, ešte pred tým, ako sa stal hrdinom majstrovského Leicesteru. 
Zároveň to však prináša do anglického tímu istú dávku nestability. My a zrejme ani anglickí fanúšikovia, nevedia, ktorá je momentálne tá najsilnejšia anglická jedenástka. Aj preto sme v prvých dvoch zápasoch videli dva rôzne herné prejavy a aj preto proti Slovensku uvidíme zrejme tretí.

Herné formácie

Angličania v oboch doterajších zápasoch nastúpili v základnej zostave vo formácii, ktorú zjednodušene môžeme označiť ako 4-3-3. Napriek obrovskej podpore medzi fanúšikmi, v nej nefigurovali, ani Jamie Vardy, ani Daniel Sturridge. Namiesto toho sa Hodgson popri Kaneovi rozhodol dať príležitosť Lallanovi a Sterlingovi. 

 

Obaja hráči totiž zabezpečujú roztiahnutie súperovej obrany do šírky, čo bolo v oboch zápasoch potrebné, keďže Rusi a Wales hrajú so šiestimi, respektíve siedmimi brániacimi hráčmi, cez ktorých sa je stredom presadiť len veľmi ťažko. 

Ďalšou ich výhodou je, že obaja, ako “vyučení” krídelní záložníci, dokážu pomôcť obrane pri návrate do obrany, čo v prípade anglickej hry po stranách je veľkou devízou. 

Angličania totiž na tento turnaj prišli s ultraofenzívnymi krajnými obrancami, ktorí sú však v domácej súťaži často náchylní na defenzívne chyby. Preto bolo v prvých dueloch potrebné zabezpečiť priestory, ktoré uvoľňovali svojimi nábehmi Rose a Walker. 

 

Mapa aktivity krajných obrancov Walkera a Rosea v zápase proti Walesu ukazuje, ako vysoko pôsobili.
Avšak Sterling v prvých dvoch zápasoch nepresvedčil, preto ho v oboch zápasoch Hodgson striedal, aby ho na zápas proti Slovensku zo zostavy vypustil úplne.


 
Štatistika Raheema Sterlinga v prvom polčase zápasu proti Walesu. Len dvanásťkrát sa dotal k prihrávke, osem z nich bolo úspešných, pričom väčšina z nich bola spätných prihrávok.

Očakávanou ofenzívnou oporou nebol ani Harry Kane, ktorého preto na tretí zápas skupiny nahradí Daniel Sturridge, rovnako, ako v zápase proti Walesu. 


 
Práve so Sturridgom a Vardym v útoku Angličania dokázali otočiť duel s Walesom a na ihrisku pôsobili oveľa živšie a nebezpečnejšie ako v zostave, ktorou zápasy začínali. Vardy so Sturridgom sú totiž obaja strední útočníci, ktorí si často menia miesto, čo súperovým obrancom zamotávalo hlavy viac, ako predvídateľný pohyb krídel a stredného útočníka. Nábehmi na stred pokutového územia vytvárali väčší tlak na stopérov a zároveň uvoľňovali miesto krajným obrancom, ktorí ich následne hľadali centrami do šestnástky.

Hodgson navyše na posledných 20 minút duelu zaradil do hry ešte jedného stredného útočníka, keď namiesto Lallanu prišiel Rashford, čo ešte zvýšilo tlak na welšskú obranu. So štyrmi útočníkmi však Anglicko na tomto turnaji už zrejme hrať nebude, preto treba tento variant brať len ako výnimku. 

Predpokladaný herný system Angličanov pre zápas so Slovenskom by teda mal vyzerať približne takto. 


 
Wilshere v Rooneyho “pirlovskej” úlohe?

Ako je možné, že jeden z najlepších útočníkov uplynulej dekády nemá miesto v strede útoku svojej krajiny? Časť vysvetlenia poskytol sám Rooney, keď povedal, že jeho kolegovia v ofenzíve mali lepšiu sezónu a lepšiu formu a tím sa snaží maximalizovať tento ich potenciál. Druhá časť pravdy je, ale, že anglický tím Rooneyho v strede zálohy potrebuje. Hoci je odchovaný stredný forvard, Wayne patrí medzi najkreatívnejších hráčov Albionu (minimálne) súčasnosti. V minulosti Angličania disponovali skvelou zálohou, keď v nej hrávali také mená ako Lampard, Gerrard, Beckham či Scholes, no (aj vtedy a aj) teraz v anglickom mužstve absentujú vyslovení tvorcovia hry, ktorí by do hry priniesli myšlienku. Tieto úlohy vo väčšine anglických klubov plnia Španieli či Juhoameričania, preto niet divu, že v reprezentácii túto rolu nemá kto plniť. Aj preto Rooneyho Hodgson potrebuje v zálohe. A celkovo v tíme a na ihrisku ho potrebuje, pretože Wazza je srdcom tímu. Dele Alli či Eric Dier sú primladí, Adam Lallana nie je natoľko skúsený z medzinárodného fóra, ako by mal líder zálohy byť, navyše nie je vôbec gólový, vpredu sú taktiež mladíci ako Kane, Rashford, Sturridge či Vardy, ktorý mladíkom nie je, ale je to preňho prvý veľký turnaj, prvá veľká sezóna. Rooney je dôležitým mentorom tímu, v akejkoľvek pozícii nastupuje. 

 V úvodných zápasoch sa z pozície playmakera sťahoval až za Dele Alliho a z hĺbky poľa rozdával pasy na oba kraje obrany. Okamžite po odovzdaní lopty nasledoval kolmý nábeh tesne za hranicu šestnástky, ktorým dopĺňal trojicu útočníkov z druhej vlny a mal zbierať odrazené lopty. 

Tréner Hodgson dal pre zápas so Slovenskom svojmu lídrovi voľno, zrejme, aby si oddýchol na vyraďovaciu fázu. Jeho rolu tak preberie Jack Wilshere, ktorý má za sebou vydarenú kvalifikáciu, keď sa až šesťkrát stal mužom zápasu. Jeho nasadenie môžeme vnímať tak, že Hodgson od svojho playmakera pre tento zápas vyžaduje o niečo väčšie zaistenie defenzívy ako od Rooneyho. Wilshere kapitána striedal aj v zápase proti Rusku, keď v závere chcel Albion brániť tesné vedenie. V kvalifikácii dokonca nastupoval na pozícii ešte hlbšej, akú bude zrejme plniť dnes. 

 
Wilshere v zápase proti Slovinsku v júni 2015. 

Ďalšou zmenou v zálohe je výmena Jordana Hendersona za Dele Alliho. Aj táto zmena znamená väčšiu defenzívnu stabilitu v strede poľa Anglicka. Kapitán Liverpoolu je oveľa obrannejšie zameraný ako jeho mladší kolega zo Spurs. Jedným zo zámerom, prečo sa Hodgson uchýlil k tomuto kroku je vyrovnať sily v strede poľa, kde dominujú Kucka, Hamšík či Pečovský. 

Henderson by tak mal vytvoriť pevný dvojzáprah štítových záložníkov s ďalším prekvapením minulej sezóny, Ericom Dierom, odchovaným stopérom, pre ktorého Pochettino a následne Hodgson našli post v strede poľa. Dier sa podľa potreby sťahuje k stopérom, má výbornú rozohrávku (najlepšia úspešnosť spomedzi Angličanov na turnaji). Do útoku sa však prakticky nezapája. 

Výrazným rezom v strede poľa Albionu sa Hodgson zrejme snaží vniesť do tímu rovnováhu v rámci jednotlivých formácií. V doterajšom priebehu turnaja ťažisko hry Angličania presúvali do krídelných priestorov a špeciálne potom na krajných obrancov, ktorí sú dôležitou súčasťou zakladania útokov. 

Na tomto obrázku môžeme vidieť, že drvivá väčšina prihrávok z kopačiek Angličanov sa odohráva práve na krídlach. Niet preto ani divu, že najčastejšie prihrávajúcimi hráčmi v zápase s Walesom boli práve krajní obrancovia. 


 
Ako na nich?

Hoci vynikajú skvelými defenzívnymi štatistikami, aj samotní anglickí futbaloví odborníci priznávajú, že na tomto turnaji je ich slabinou obrana. Ani Wales, ani Rusko ju zatiaľ dostatočne nepreverili, pretože veľkú časť iniciatívy prenechali práve Albionu, najmä, keď pre oboch veľká časť zápasu vyzerala pozitívne. 

Gól Ruska však naznačil, že stred obrany nie je ešte úplne zžitý. Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, ich krajní obrancovia sú až príliš ofenzívni, čo by mohlo vyhovovať brejkovým typom našich krídelníkov, ako Mak, Stoch, Weiss. 

Samozrejmosťou je v prvom rade pozorná defenzíva našich. Angličanom bude chýbať tvorivosť v tomto zápase a v novom zložení si na seba ich hráči budú musieť zvyknúť. Už v predošlých dvoch zápasoch neponúkali prienikové prihrávky za obranu a dobýjanie súperovej brány bolo v drvivej väčšine jalové. V prvom zápase ich z gólovej mizérie vytrhol priamy kop, v druhom vyrovnával Vardy takisto po štandardke, čo naznačuje, na čo si treba dať pozor. 

Angličania idú do zápasu so Slovenskom pomerne opatrne, čo naznačuje zvolená zostava. Sú si vedomí, že prípadná prehra by znamenala, že v osemfinále narazia na niektorého z európskych gigantov, preto od nich môžeme očakávať najmä pozornú defenzívu, centre do pokutového územia z krídelných priestorov a tvrdú hru v strede poľa. Ak sa fyzicky s týmito predpokladmi vyrovnáme, máme šancu bodovať.