Main Content

NHL: Najvyšší vek, najvyššia kvalita

nedeľa, 21. august 2011 14:44 | Autor: Juraj Pohlod

NHL: Najvyšší vek, najvyššia kvalita
NHL: Najvyšší vek, najvyššia kvalita | zdroj: Juraj Pohlod pre Sport7.sk, foto SITA

Najžiadanejším tovarom vo svete športu sú hráči vo veku 25 – 30 rokov. Nasledujú talentovaní mladíci. Veteráni bývajú väčšinou poslední. Pochybnosti spojené s ich výkonnosťou logicky súvisia s vekom. No niektorý z nich namiesto rozkladu na smetisku dejín zrejú ako víno. Pozrime sa spoločne na najlepšiu odrodu NHL, ktorá stojí za pozornosť.

Česká legenda sa vracia, fínsky blesk udrie naposledy

Návrat Jaromíra Jágra do zámoria, je najväčšou udalosťou sveta NHL od čias zavedenia platového stropu. Viac než jeho návrat je šokujúce uzavretie zmluvy s Philadelphiou Flyers, odvekým rivalom Pittsburghu Penguins (predchádzajúci Jágrov zamestnávateľ). 39-ročná hviezda vysvetľuje svoj prestup z Avangardu Omsk do najväčšieho mesta Pennsylvánie výhodným cestovaním a faktom, že Daniel Briere a Claude Giroux patria medzi najšikovnejších pravákov hokejového sveta.

Od českého majstra možno očakávať veľké veci. Posledné tri roky patril medzi najproduktívnejších hráčov Avangardu a na medzinárodnej scéne už druhý rok dokázal, že od puku ho neodstavia ani mladší dravci.

Jágrovu chuť a odhodlanie po návrate možno aj trochu nepriamo ovplyvnil Teemu Selanne. Ostrostrelec z Helsínk dokázal v minulej sezóne napriek zraneniu pokoriť hranicu 80 bodov (31+49). A dokázal to vo veku 40 rokov, čo okrem neho zvládol iba Gordie Howe. Bronzový medailista z Vancouveru svoj hokejový štýl trochu zmenil. Je viac defenzívny, no napriek tomu stále veľmi nebezpečný. Protiútoky zvláda na výbornú. Vtedy dokazuje opodstatnenie prirovnania jeho osoby k blesku. Čakať od neho opäť 30-gólovú sezónu nie je vôbec prehnané. V motivovanom a vyrovnanom Anaheime určite nie. Kariéru už chcel ukončiť, ale predsa sa rozhodol udrieť ešte raz.

Švédske hračky prírody

Budúcu sezónu sa bude mnoho očí upierať na Daniela Alfredsona. Kapitán Ottawy Senators je v 38 rokoch stále skvelým korčuliarom a je plný energie. Teoreticky by mohol zvládnuť aj plné tri sezóny, no fanúšikovia sa obávajú o jeho zdravie. Víťaz Calderovej trofeje (nováčik sezóny 1995-96) odohral v priebehu predchádzajúcej dekády minimálne 70 zápasov za sezónu. V tej poslednej ich bolo len 54 a jeho bodový zápis tiež nemožno príliš vychváliť (14+17). Dôvodom bolo zranenie chrbta. A tu nastáva čas na opodstatnené obavy. História nás učí, že hokejový veterán s poškodeným chrbtom už príliš dlho v NHL nezotrval. Operáciu absolvoval už v polovici júna, a vraj prebehla úspešne (ale to tvrdil svojho času aj božský Mario Lemieux). Jedinou otázkou je, do akej mieri ho toto zranenie ovplyvní. Reálne by sme však mali počítať s tým, že toto je jedna z posledných sezón, v ktorej možno jedného z najlepších hokejistov  sveta zažiť v top forme. Ak to tak bude, nemali by sme si to nechať ujsť. Ak sa mýlime, aj tak musíme byť pri tom!

O svojej poslednej sezóne je absolútne presvedčený Nicklas Lidström. Aktuálny víťaz Norrisovej trofeje pre obrancu sezóny rozmýšľal o ukončení úctyhodnej kariéry už minulý rok. Lidström zotrval na zadáka až v prekvapujúco dobrom stave. Mnoho expertov vraví, že je to skutočná hračka prírody. Na rozdiel od ostatných obrancov využíva hlavne um a hokejový prehľad. Nebezpečných stretov sa nebojí, no vždy so súperom radšej šikovne „vypečie“. Vďaka tomu jeho telo nie je tak zničené. Člen Triple Gold Clubu oslávil v apríli už 41 rokov, no napriek tomu skončil v produktivite obrancov druhý (za Višňovským) a v posledných dvoch sezónach nevynechal jediný zápas. Šanca na ešte jednu Norrisovu trofej je u kapitána Detroitu veľmi reálna.



Brankárske superhviezdy

Je vôbec potrebné predstavovať Martina Brodouera? Držiteľ štyroch Vezinovych trofejí pre brankára sezóny a dlhoročná nespochybniteľná jednotka New Jersey Devils, drží takmer všetky možné brankárske rekordy NHL. V poslednej sezóne však čosi v diabolskej mašine škrípalo. Až príchod staronového trénera Jacquesa Lemairea znamenal veľký obrat. Tím hral opäť skvele a brankárska legenda si to očividne užívala. Tento rozbeh si snáď 39-ročný gólman potiahne aj do ďalšieho roku. Veľkým plusom je, že zlatý medailista z olympijského Vancouveru (2010) a Salt Lake City (2002) o ukončení hráčskej činnosti ešte nehovorí. Cíti sa dobre, bez zranení. V jeho prípade nielenže možno predpokladať ďalšie útoky na Vezinu, ale aj možnosť ďalšieho veľkého víťazstva Stanley cupu.



Ak by existovala anketa o najlepšieho hokejistu všetkých čias, ktorého nikto nepozná, Dwayne Roloson by bol veľmi vysoko. Na Rolosona sa väčšinou žiaden tím vyslovene nespoliehal. Dôveru si získal až v roku 2005. Podpriemerní Edmonton Oilers sa rozhodli, v stave absolútnej núdze, zveriť bránkovisko tomuto kanadskému rodákovi. Výsledkom bol postup do finále Stanley cupu. Minulý rok sa naň v kritickom bode otočili Tampa Bay Lightning. Výsledkom bolo finále konferencie, kde blesky značne potrápili šampiónov z Bostonu. Ťažko usúdiť, či je Roloson skôr znechutený, alebo motivovaný kariérou, ktorej nikto nikdy skutočne neveril. Isté však je, že napriek 42 rokom, ktoré oslávi v októbri, bude patriť medzi najzaujímavejších veteránov NHL. Korunuje svoju kariéru úspechom?