Main Content

Bývalý šéf českého zväzu spoznal svoj trest: Za korupciu putuje do väzenia

štvrtok, 20. jún 2024 08:18 | Autor: TASR

Väzenie
Väzenie | zdroj: TASR

Bývalý podpredseda českej futbalovej asociácie Roman Berbr dostal podmienečný trest na tri roky a pokutu dva milióny korún.

Okresný súd v Plzni ho uznal vinným len zo sprenevery peňazí Plzeňského krajského futbalového zväzu. Obvinený bol aj z ovplyvňovania zápasov 2. a 3. ligy a z účasti v organizovanej zločineckej skupine. Horšie dopadol Roman Rogoz, niekdajší riaditeľ Slavoja Vyšehrad. Keďže už bol v podmienke za inú trestnú činnosť, za podplácanie a pomoc pri sprenevere dostal trest na štyri roky väzenia.

"Nech sa najskôr vyjadria moji právnici. Budem sa odvolávať," citoval Berbra portál idnes.cz. Súdne pojednávanie s futbalovými funkcionármi a rozhodcami trvalo od vlaňajšieho apríla. Obžalovaných bolo dvadsaťjeden ľudí a klub Slavoj Vyšehrad.

Štyria obžalovaní sa už skôr dohodli na vine a treste, dostali podmienky a pokuty. Podobne dopadla drvivá väčšina, niektorí od súdu odišli len s peňažným trestom. Štátny zástupca Jan Scholle žiadal pre Berbra sedemročné väzenie, pokutu 5,55 milióna korún a päťročný zákaz výkonu funkcie štatutárneho orgánu obchodnej korporácie. Súd však v jeho prípade uznal len spreneveru.