Main Content

Cesta za úspechom: Jakub Jankovič vie, čo musí urobiť, aby bol majster sveta 

piatok, 5. júl 2024 13:52 | Autor: Jakub Vaverka

Jakub Jankovič
Jakub Jankovič | zdroj: SANK

Ľudia, ktorí sa chodia k Jakubovi Jankovičovi každý deň strihať, častokrát ani len netušia, že ich barber patrí medzi svetovú špičku v naturálnej kulturistike. Tento skromný chalan z Koštian nad Turcom  pri Martine dokazuje, že so správnym nastavením mysle a pravidelnou tvrdou drinou, sa výsledky skôr či neskôr dostavia.

Načasovanie je kľúčové 

Jakubova tohtoročná sezóna začínala na majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konali 18. mája v Michalovciach. Na toto podujatie putoval ako jeden z favoritov, i keď počítal s tým, že vrchol jeho formy ešte len príde. „Keďže som uspel, pocity boli skvelé. Vedel som ale, že to môže byť ešte lepšie, pretože boli pred nami MS," rozhovoril sa 28-ročný naturálny kulturista v exkluzívnom rozhovore pre náš portál. 

„Timing je v našom odvetví veľmi dôležitý, keby som prišiel na MSR v TOP forme, nevydržala by mi na ďalšie súťaže. Súperi boli veľmi dobre pripravení, ale využil som ich zaváhania pri pózovaní a napokon som vyhral," hovorí Jakub. Po zisku titulu majstra Slovenska sa na pár dní vrátil do práce, momentálne sa živí ako barber. „Nebolo to jednoduché, mentálne ani fyzicky. Ideálne by bolo iba trénovať a oddychovať," vysvetľuje. 

Jakub Jankovič na MS v Holandsku
Jakub Jankovič na MS v Holandsku | zdroj: ARCHÍV JJ

Uspieť chce vždy. Pokora je základ

Následne Jakub nastúpil na medzinárodných majstrovstách v Maďarsku, ktoré prebehli 8. júna v Budapešti. „Forma bola lepšia, postupne gradovala. Lepší však boli aj súperi. Mojím cieľom bolo vydať zo seba maximum a ukázať sa v čo najlepšom svetle. Nešiel som tam s tým, že beriem prvé miesto alebo nič. Uspieť chcem vždy, ale nechýbala mi pokora," hovorí chalan, z ktorého počas debaty o tom, čo robí, sršali entuziazmus a nadšenie. 

Jankovič sa napokon v náročných podmienkach, keďže viacerí rozhodcovia aj súperi pochádzali z Maďarska, umiestnil na štvrtej priečke. „Vzhľadom na okolnosti som spokojný. Zamrzelo ma, že tretie miesto bolo blízko. Zároveň ma to ale vyhecovalo pred MS, ktoré ma čakali o týždeň. Vedel som, že to tam chcem naplno rozbaliť," prezradil Jakub. 

Súboj o svetové prvenstvo v Holandsku

Majstrovstvá sveta organizácie INBA sa tento rok konali kúsok od Amsterdamu, v malebnej dedinke Voorthuizen. Dôvodom pomerne netradičného dejiska bol fakt, že z tejto lokality pochádza prezidentka holandskej federácie. Pre Jakuba to bola tretia súťaž v sezóne a zároveň vrchol jeho niekoľkomesačného snaženia. „V sobotu som skončil v Maďarsku, v nedeľu mi začala posledná fáza prípravy. Zlúčiť to s prácou nebolo možné, zobral som si teda voľno. Išlo to pomerne hladko, pretože chtíč a hlad boli silnejšie ako únava. Nebol čas vypustiť paru."

„Išiel som na pódium s tým, že neexistuje súper, ktorého by som nezdolal. Chcel som zo seba vydať maximum. Nemôžete ísť do súťaže s tým, že sa len nejako umiestnite, že to nejako dopadne. Keď sa uspokojíte a nezabojujete o najlepší možný výsledok, prehrali ste sami so sebou," myslí si Jakub. Počas toho, ako to hovorí, cítiť, že každé jedno slovo myslí vážne. Po vybudovaní formy a dosiahnutí kvalitných výsledkov je veľmi jednoduché zaspať na vavrínoch. Preto je potrebné byť samému sebe neustálym vzorom, sudcom i sokom. 

Ján Szilágyi a Jakub Jankovič
Ján Szilágyi a Jakub Jankovič | zdroj: ARCHÍV JJ

„Mal som zmiešané pocity. Na pódiu som sa cítil maximálne dobre a bol som šťastný. Potom som si uvedomil, že som skončil štvrtý, a že to bolo tesné. Nebudem klamať, mal som slzy na krajíčku. Následne v zákulisí už zo mňa všetko opadlo, tlak aj napätie. Bol som rád, že je po všetkom a uvedomil som si, čo som dokázal," hodnotí Jakub Jankovič svoje účinkovanie na MS v Holandsku.

Ak by ste čakali, že si naordinuje oddych a dá pomyselnú nohu z plynu preč, boli by ste na omyle. „Okamžite ma premohla túžba sa vrátiť na ďalší šampionát ešte lepší. S trénerom Martinom Fölkelom vieme, čo musím urobiť, aby som sa stal majstrom sveta. Do novej sezóny pôjdem s tým, nech je môj progres skutočne na úrovni svetového šampióna.," vysvetľuje svoje plány a túžbu Jakub. 

Cítiť z neho motiváciu, nasadenie, ale v prvom rade pokoru. Vie, že tam, kde je, by nebol, nebyť jeho blízkeho okolia. „Ďakujem rodine, trénerovi Martinovi, sparring partnerom, Jánovi Szilágyimu, Viktorovi Kollárovi, trénerke Ivete a aj všetkým, ktorí mi fandili a držali palce," zakončil chlapík, ktorý vás ostrihá, namotivuje a v neposlednom rade aj inšpiruje. Nasledujúca sezóna je zatiaľ ďaleko a s ňou aj ďalšie MS, ale z Jakuba cítiť, že sa bude zlepšovať dovtedy, kým sa majstrom sveta naozaj nestane.