Main Content

EURO 2024: Gólov na turnaji bolo menej ako v minulosti. Kto ich dal najviac?

pondelok, 15. júl 2024 10:59 | Autor: TASR

Lamine Yamal
Lamine Yamal | zdroj: TASR

Na futbalových ME v Nemecku padlo celkom 117 gólov, čo je o 25 menej ako na predchádzajúcom kontinentálnom šampionáte.

Priemerne ich bolo 2,30 na zápas, pričom na strelenie gólu bolo potrebných 39 minút. Najviac presných zásahov zaznamenali úradujúci majstri Európy Španieli, strelili ich 15. Slovensko sa umiestnilo na desiatej priečke spoločne s Francúzskom, oba tímy vsietili po štyri góly. Medzi šiestimi najúspešnejšími strelcami, ktorí dostanú Zlatú kopačku, je aj slovenský krídelník Ivan Schranz.

Z trofeje pre najlepšieho strelca šampionátu sa môže tešiť spoločne s Harrym Kaneom (Anglicko), Georgesom Mikautadzem (Gruzínsko), Jamalom Musialom (Nemecko), Codym Gakpom (Holandsko) a Danim Olmom (Španielsko). Strelecky najaktívnejší bol Francúz Kylian Mbappe, ktorý si pripísal 24 pokusov. O jeden menej má na konte Portugalčan Cristiano Ronaldo a tretí je Nemec Kai Havertz s 19 streleckými pokusmi.

V počte asistencií bol najlepší Španiel Lamine Yamal, ktorý zaznamenal štyri presné prihrávky. Trinásť hráčov vrátane slovenského reprezentanta Juraja Kucku má na konte po dve asistencie. So 61,8-percentným držaním lopty dominovali Portugalčania, domáci tím bol druhý s 59,2 percentami. Slovákom patrí so 47,5 perecentami 16. miesto.