Main Content

KOMENTÁR: Začne Wänke spievať?

piatok, 29. marec 2013 13:02 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Začne Wänke spievať?
KOMENTÁR: Začne Wänke spievať? | zdroj: foto TASR

Bývalého vysokého funkcionára SFZ Vladimíra Wänkeho, ktorý bol za korupciu odsúdený na 40 mesiacov za mrežami, včera podmienečne prepustili z väzenia. Znamená to, že si teraz otvorí ústa a iní sa majú obávať?

Kauza Wänke je doteraz najväčšou korupčnou kauzou nášho futbalu, veď sa týkala naozaj veľkej ryby. Vladimír Wänke bol bývalým šéfom matriky SFZ, predsedom Bratislavského futbalového zväzu, predsedom Ligovej komisie SFZ, športovým riaditeľom SFZ a zastupujúcim generálnym sekretárom SFZ. Odsúdený bol za už zľudovené „kolky“ a tiež za kartón vína a debničku jabĺk. Včera bol v Hrnčiarovciach nad Parnou podmienečne prepustený z väzenia a očakáva sa, či sa mu na slobode rozviaže jazyk.
 
Od Wänkeho totiž dali ruky preč všetci kolegovia, hoci podľa vtedajšieho hesla SFZ mali byť spojení. V tom čase nikoho so sebou nestiahol, čo mohla byť aj jeho taktika obhajoby, keďže seba samého stále označoval za nevinného a keby ukázal na niekoho prstom, tak by sa mu táto forma obhajoby zrútila ako domček z karát. Po vynesení rozsudku sa Wänke dostal takmer do zabudnutia, čo jeho bývalým partnerom iba vyhovovalo.
 
V čase jeho zadržania bol na SFZ druhým najvýznamnejším funkcionárom, keď nad ním bol už iba bývalý prezident František Laurinec. Ten sa za ten čas prepracoval až do Výkonného výboru UEFA, kde sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Paradoxne, práve včera to UEFA potvrdila. Wänkeho praktiky pripomínali našich lekárov, ktorí tiež pracujú poväčšine až po nejakom všimnom. A hoci ľudia v každom okrese vedia, ktorý doktor z ich nemocnice je aký, tak sa to nerieši. Myslíme si, že pán Laurinec tiež nemá zatemnenú myseľ, no úprimne mu držíme palce pri znovuzvolení, pretože nášmu futbalu to môže iba pomôcť. A navyše, zopár jabĺk je aj tak nič, oproti tomu, čo sa deje vo veľkom futbale.
 
Futbalová verejnosť u nás čakala, že kauza Wänke spustí lavínu, ktorá so sebou strhne a vyrieši všetky možné problémy. Ale v skutočnosti sa odvtedy nič závažné neudialo. Dokonca utíchli aj hlasy ľudí z nižších súťaží, ktorí v tom čase radi rozprávali, čo a kde bolo kúpené. Preto iba veľmi ťažko si vieme predstaviť, že po prepustení Vladimíra Wänkeho na slobodu, sa zrazu všetko rozhýbe. A ani si nemyslíme, že jazyk sa rozviaže aj samotnému Wänkemu. Preto sa za touto kauzou najskôr dá bodka a za pár rokov si na ňu nikto už ani nespomenie. A zároveň sme zvedaví, či sa ešte niekedy u nás rozpúta väčšia kauza.
 
Aký je váš názor? Bude Wänke spievať? A kedy bude u nás opäť obdobná kauza?

 

Odporúčané články