Main Content

KOMENTÁR: Opäť ten doping! Komu už veriť?

utorok, 16. júl 2013 11:18 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Opäť ten doping! Komu už veriť?
KOMENTÁR: Opäť ten doping! Komu už veriť? | zdroj: foto TASR

Svetový šport sa už niekoľko rokov topí v jednej dopingovej kauze za druhou. Funkcionári sa snažia svoje zverené disciplíny očistiť, no v pravidelných intervaloch sa objavujú nové a nové prípady zneužívania podporných látok. Opäť sú v centre podozrenia atléti a cyklisti. No kruh môže byť oveľa širší.

 

Len nedávno sa svet spamätal z kauzy okolo jedného z novodobých športových hrdinov, popularizátora cyklistiky, zakladateľa nádacie, bojovníka proti rakovine, detského vzoru, Lancea Armstronga. No netrvalo dlho a už tu opäť máme ďalších hriešnikov. Dlhodobo najviac podozrievané športy – cyklistika a atletika sú tak opäť na pretrase.

S úspechom je spojené podozrievanie, a tak súčasný líder cyklistickej Tour de France, Chris Froome, čelí už niekoľko dní zvláštnym otázkam novinárov o tom, či jeho jednoznačná dominancia nie je spôsobená podpornými látkami. Nevedno, či si novinári takto kompenzujú svoju frustráciu, zvyšujú sledovanosť alebo sú len jednoducho naivní, no nikto pri zdravom rozume by sa po takýchto otázkach nepriznal, aj keby zrovna dopoval. A hoci Froome predvádza výkony, ktoré sa vymykajú fyzikálnym zákonom, zatiaľ ostáva pred svetom čistý. Zatiaľ. Veď už niekoľkokrát sa ukázalo, že dopingoví hriešnici sú niekoľko rokov pred kontrolórmi. No pre Froomovo dobro budeme veriť, že jeho výkonnosť je naozaj len dielom prírody a tvrdého tréningu. Veď nebudeme si ničiť ďalší športový idol.

V iných prípadoch, ktoré v uplynulých dňoch vyvstali vo svete športu, však už ani nemôžeme ostať v bezstarostnej nevedomosti. Len predvčerom potvrdili slávni atletickí šprintéri pozitívne dopingové nálezy. Tyson Gay, Asafa Powell, Veronica Campbellová, Sheron Simpsonová. To sú mená, ktoré popri Boltovi udávajú trend šprintérskych disciplín ostatných desiatich rokov, to sú mená, ku ktorým vzhliadali deti na celom svete. To sú mená, ktoré opäť sklamali všetkých, ktorí dúfali, že športovať sa dá čisto, športovať sa dá len na základe vlastného úsilia.

Určite, nikdy nie je úplne jasné, ako a za akých okolností jednotliví športovci dopovali. Aj vyššie spomenutí sa snažia očistiť svoje meno a hovoria, že doping sa do ich tiel dostal nevedomky. Komu však už v takýchto kauzách veriť, si nie je istý nikto. A nemôžeme si byť istí ani v prípade ďalších športovcov. Veď ak dopoval Powell, kto zaručí, že nedopoval Bolt? Nikto.

Istí sme si však tým, že naše športové vzory nás už priveľakrát sklamali. Viem, snaha uspieť za každú cenu často vyhráva nad zdravým rozumom, no doživotná hanba za to nestojí. Už stačilo dopingových káuz, stačilo sklamania.
 

 

Odporúčané články