Main Content

KOMENTÁR: Mourinho zlyhal, teraz soptí.

utorok, 6. august 2013 11:15 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Mourinho zlyhal, teraz soptí.
KOMENTÁR: Mourinho zlyhal, teraz soptí. | zdroj: foto TASR

Portugalský tréner José Mourinho v uplynulých 2 týždňoch opäť mediálne perlil, keď miesto sústredenia sa na svoju aktuálnu prácu, chrlil oheň na predchádzajúceho zamestnávateľa, Real Madrid. Ide o zakrývanie jeho zlyhania v tomto klube?

José Mourinho toho stihol pochodiť v mladom trénerskom veku dosť. FC Barcelona, FC Porto, Chelsea, Inter Miláno, Real Madrid a v súčasnosti zažíva comeback do klubu ruského miliardára Romana Abramoviča. Takmer všetky kluby zanechali v Mourinhovom srdci obrovskú stopu. Prečo? Mali totiž niečo spoločné. Takmer vo všetkých kluboch bol za trénerského poloboha, legendu, ktorá vyhrala s klubom najväčšie trofeje. Nie je preto náhodou, že ten jeden, na ktorý v súčasnosti soptí sa z tohto radu vymyká.Tým bol Real Madrid, na ktorý José Mourinho nestačil a v ktorom nebol najväčšou osobnosťou.

Ako samotný José Mourinho počas uplynulých dní vyhlásil, Real Madrid je viac ako len futbalový klub. To si José neuvedomil. Ako dvojnásobný víťaz Ligy majstrov očakával, že jeho doterajší prístup mu v klube prinesie doterajšie úspechy. Len si neuvedomil, že Real svojim celosvetovým dosahom presahuje Chelsea, či Inter Miláno, je predajnou značkou Španielska a v jeho štruktúrach sú osobnosti, ktoré rovnako ako Mourinho, sú stredobodom pozornosti.

Nejdem rozoberať to, či je jeden majstrovský titul za 3 sezóny, 3 účasti v semifinále Ligy majstrov, či Španielsky pohár dostatočujúcim vysvedčením pre Real, jeho fanúšikov, či Mourinha. Merítkom spokojnosti samotného Mourinha je práve jeho prejav z uplynulých týždňov. Nikdy predtým vo svojej kariére nekritizoval tak ostro svojho predchádzajúceho zamestnávateľa ako to robí v prípade Realu. Že v Reale bol často pod tlakom rôznych iných funkcionárov a ich politiky? Práve tento dôvod spôsobil prvý rozkol medzi Mourinhom a Abramovičom v Chelsea, po ktorom Mourinho musel odísť. Ani vtedy tak ostrý nebol. Dokonca ani na Barcelonu, v ktorej pôsobil ešte ako mladý pomocník trénera, a ktorú neskôr tak „nenávidel“, či už na lavičke Chelsea, Interu alebo Realu, ani na tú toľké ostré slová nechŕlil. Nebolo tomu tak ani u Morattiho, ktorý je známy tým, že riadi chod celého klubu a často zasahuje do práce trénerov, či manažérov. Ale Moratti Mourinha miloval...

Okrem klubu si Mourinho na paškál vzal aj ikonu madridského tímu, navyše krajana, Cristiana Ronalda. Nech už bol vzťah medzi nimi akýkoľvek, profesionál nikdy nevyťahuje špinavú bielizeň na povrch, hlavne, ak ho už nemusí zaujímať, keďže perie v inej práčke. Tobôž sa neuchyľuje k útokom typu: Cristiano nie je pravým Ronaldom. Mourinho trénoval takých „nezbedníkov“ ako Ibrahimović, či Balotelli a okrem vtipných historiek na nich nepovedal toľko krivých slov ako na najväčšiu hviezdu, aká kedy prešla jeho rukami. Úlohou trénera je ukočírovať svojich zverencov a ak sa mu to nepodarí, zlyháva.

A to je práve pravdepodobne mottom celého extempóre okolo Mourinhových vyjadrení na adresu Realu Madrid z uplynulých dní a týždňov. José odišiel prvýkrát vo svojej kariére z nejakého klubu s dlhým nosom. Jeho priveľké ego ťažko prehĺta tento stav, ktorý spôsobilo jeho zlyhanie, a tak soptí. Nespochybniteľne, Mourinho je trénerský mág, no o jeho profesionalizme po nedávnych vyhláseniach začínam pochybovať. Podľa Mourinha za neúspechom Realu počas jeho pôsobenia mohol Casillas, Ramos, Ronaldo, Pérez, Valdano, len nie on. José, máme ťa radi, ale toto sa nerobí!
Odporúčané články