Main Content

NHL: Na ocenenie pre najlepšieho trénera kandidujú Babcock, Cooper a Roy

utorok, 6. máj 2014 19:05 | Autor: TASR

New York 6. mája (TASR) - Mike Babcock z Detroitu Red Wings, Jon Cooper z Tampa Bay Lightning a Patrick Roy z Colorado Avalanche sú tromi kandidátmi na zisk Ceny Jacka Adamsa pre najlepšieho trénera v zámorskej hokejovej NHL. Informoval o tom portál nhl.com.

Prestížne ocenenie sa v zámorskej profisúťaži odovzdáva od roku 1974 na počesť dlhoročného trénera a generálneho manažéra Detroitu Red Wings Jacka Adamsa. Víťaz bude známy 24. júna počas slávnostného odovzdávania cien v divadle Encore v Las Vegas.

Babcock doviedol "červené krídla" k postupu do nadstavbovej časti v 23. sezóne v rade, čo je najdlhšia aktívna séria zo všetkých profesionálnych športoch v Severnej Amerike. Detroit prenasledovali celú sezónu početné zranenie, vrátane hviezd tímu Pavla Dacjuka a Henrika Zetterberga. Počas základnej časti sezóny Red Wings využili služby 38 hráčov vrátane deviatich, ktorí absolvovali premiéru v NHL. Medzi nováčikmi bol aj slovenský útočník Tomáš Jurčo, ktorý si do štatistiky zapísal osem gólov a sedem asistencií. Babcock je po druhý raz finalistom v súťaži o cenu Jacka Adamsa, v sezóne 2007/2008 skončil druhý.

Vo svojej prvej kompletnej sezóne na striedačke v NHL doviedol Cooper tím Tampa Bay Lightning k druhej priečke v Atlantickej divízii. Pritom mužstvo preberal po sezóne 2012/2013 z 28. miesta v celkovej tabuľke zámorskej profisúťaže. Bývalý kouč farmárskeho tímu z Nortfolku (AHL), s ktorým získal v roku 2012 Calderovu trofej, úspešne do tímu bleskov zapracoval niekoľko mladíkov. Osem nováčikov odohralo aspoň 40 zápasov, čo je päťkrát viac ako v ostatných kluboch.

Bývalý brankár Roy povzniesol Avalanche k 52 výhram a 112 bodom vo svojej premiérovej sezóne na poste hlavného trénera. Lavíny z Denveru skončili napokon po základnej časti na tretej priečke zo všetkých klubov, pričom v sezóne 2012/2013 im patrilo až 29. miesto. Colorado sa stalo prvým klubom od rozšírenia NHL v roku 1979 na 21 tímov, ktorý sa dostal z posledných troch miest na prvé tri miesta v jednej sezóne.