Main Content

5 najjednoznačnejšie ovládnutých play-off novodobej NHL

štvrtok, 16. apríl 2015 11:55 | Autor: Richard Weinfortner

Vo vyraďovacích bojoch sa z času na čas mužstvo rozbehne takým spôsobom, že ho nezastaví nikto. Víťazná hokejová cesta sa skončí až oslavami Stanley Cupu a my sme pre vás vybrali päť najpamätnejších ciest play-off od sezóny 2000/01.

Chicago Blackhawks - 2010


V sezóne 2009/10 vybojovali najcennejšiu zámorskú trofej hokejisti Chicaga Blackhawks. Najväčším ťahúňom v základnej časti bol 88-bodový Patrick Kane, ktorý sa zaradil medzi desať najproduktívnejších hráčov celej ligy. Marián Hossa mal bodov 51, no odohral len 57 zápasov. Vo vyraďovacej časti ho doplnil aj Jonathan Toews s 29 nazbieranými kanadskými bodmi v 22 zápasoch, Hossa prispel troma gólmi a 12 asistenciami.

Do pavúka Západnej konferencie vstupovalo Chicago ako druhý najsilnejší tím, pričom na víťazné San Jose strácali jediný bod, no nezačali úplne ideálne. V sérii s Nashvillom stratili hneď prvý zápas na domácom ľade. Svoju reputáciu dokázali napraviť a séria sa dostala do Chicaga za vyrovnaného stavu 2:2, čo dodalo favoritovi pokoj na hokejky. V ďalších dvoch zápasoch inkasoval nashvillský brankár Pekka Rinne zhodne päť gólov a Blackhawks vyhrali sériu 4:2 na zápasy. V konferenčnom semifinále sa im do cesty postavil Vancouver. Aj táto séria mala podobný úvod, ako prvé kolo. Chicago doma prehralo úvodný duel a v stretnutí číslo dva sériu vyrovnalo. Dôležitý zlom prišiel vo Vancouveri, kde sa dvakrát radovali hostia a ujali sa vedenia 3:1 na zápasy. Canucks dokázali v United Centre odvrátiť prvý mečbal Chicaga, ale tomu sa v tejto sérii hralo lepšie na ľade súpera. V Britskej Kolumbii zostrelili domáceho Luonga piatimi gólmi a do konferenčého finále šlo po ďalšom triumfe 4:2 na zápasy. Chicago v šiestich dueloch proti Vancouveru nastrieľalo 23 gólov, teda takmer štyri na zápas. To je skutočne bilancia, s ktorou sa v play-off dá bezpečne postupovať. Najlepšie dva tímy konferencie boli zhodné po základnej časti aj v play-off. Chicago sa stretlo so San Jose a víťaza dlhodobej fázy sfúklo v najkratšom možnom termíne. Mužstvo kapitána Roba Blakea padlo 0:4 na zápasy, hoci Chicago v tomto prípade nepredviedlo veľkú ofenzívnu silu a vyhrávalo len opatrnejšími výsledkami. Otázkou ostávalo, ako obstojí proti najlepšiemu celku východu. Tým sa stala Philadelphia Flyers a v piatich zo šiestich odohraných duelov padlo viac ako šesť gólov, pričom nikdy nešlo o mimoriadny debakel. Blackhawks vyhrali oba zápasy na domácom ľade a Philadelphia kontrovala rovnakým spôsobom. Výhodu domáceho prostredia si Chicago udržalo aj v piatom stretnutí, čím sa vo finálovej sérii opäť dostalo do vedenia. Šiesty zápas, hraný v Pennsylvánii, dospel až do predĺženia a strelcom zlatého gólu sa stal Patrick Kane. Chicago Blackhawks si teda mohlo zapísať svoj štvrtý Stanley Cup, ku ktorému medzičasom pridalo ďalší. Počas play-off Chicago vyhralo 16 zápasov, prehralo len 6krát a nastrieľalo 78 gólov, čo je najviac spomedzi všetkých tímov v tomto rebríčku.