Main Content

Olympijské: VZ SOV schválilo po búrlivej diskusii aj nové stanovy (2)

sobota, 27. apríl 2013 16:05 | Autor: TASR

Bratislava 27. apríla (TASR) - Delegáti 45. valného zhromaždenia Slovenského olympijského výboru (SOV) odsúhlasili v sobotu účasť krajiny na ZOH 2014 v Soči. Zároveň plénum odobrilo podporu kandidatúre Krakova na ZOH 2022.

Slovenskú výpravu v Soči by malo tvoriť do 60 športovcov a predstaviť by sa mali v 11 disciplínach šiestich športových odvetví. "Hokejisti splnili kritéria, biatlonisti by mali mať zastúpenie v počte desiatich športovcov, medzi lyžiarmi počítame s trinástimi. Nebudú chýbať zástupcovia krasokorčuľovania a rýchlokorčuľovania, asi šesť sánkarov a bobisti by mali mať zastúpenie v dvojbobe aj štvorbobe. Som rada, že na Slovensku máme športovcov, ktorí sa venujú svojej práci so zanietením a srdcom," zdôraznila vo svojom príhovore Janka Gantnerová, vedúca slovenskej misie na zimné hry v Soči. Predstavitelia SOV však nemajú pred budúcoročným olympijským vrcholom veľké oči: "Úlohou SOV je predovšetkým organizačne zabezpečiť účasť výpravy a v medziach svojich možností prispieť športovcom k zlepšeniu podmienok na ich športovú prípravu. Nestanovujeme si konkrétny cieľ zisku medailí a umiestnení. SOV očakáva od športovcov, že budú príkladne reprezentovať a v súťažiach dosiahnu osobné výkonnostné maximum."

Plénum podľa očakávania vyjadrilo aj podporu kandidatúre poľského Krakova na organizáciu ZOH 2022. "Na usporiadanie olympiád kandidujú mestá jednotlivo, v tomto prípade je to Krakov. My sa len pripájame podporou ku jeho kandidatúre," konštatoval prezident SOV František Chmelár, ktorý priznal, že plánujú uskutočniť prieskum verejnej mienky v slovenských regiónoch, ktorých sa v prípade spoluorganizovania budú hry dotýkať: „Šance Krakova sú podľa mňa veľké, v percentuálnom vyjadrení to odhadujem na 60-65 percent. Predpokladám, že v priebehu budúceho roka urobíme na Slovensku prieskum verejnej mienky, ktorý sa uskutoční len v niektorých v regiónoch. Mal by sa týkať Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja. “

V priebehu valného zhromaždenia delegáti schválili aj nové Stanovy SOV, o ktorých mali rokovať už na predchádzajúcom zasadnutí. Vášnivú debatu pred hlasovaním vyvolal Článok III, v ktorom sa hovorí o rozdelení počtu hlasov pre členov SOV pri hlasovaní na VZ SOV. Podľa nových pravidiel zväzy, ktorých šport je zaradený do programu (Z)OH, budú mať na zhromaždení dva hlasy (s výnimkou zväzov dvoch odvetví jedného športu, tie by mali jeden hlas), ostatní po jednom. „Čakal som takú búrlivú debatu, aj keď musím povedať, že nie som s ňou spokojný. Bohužiaľ kultúra slovenského športu je taká, že pri príprave je aktivita nízka a potom pri schvaľovaní sa aktivita zvýši. Tie veci sa mohli vyriešiť už dávno pri príprave návrhu, ale tak to už chodí na Slovensku..." uviedol po ukončení zasadnutia Chmelár. Ešte na začiatku však musel nechal prítomných hlasovať o ponechaní tohto bodu v programe, pretože Slovenský tenisový zväz (STZ) a Slovenský zväz cyklistiky (SZC) požiadali o jeho presunutie. Ovolávali sa na prebiehajúce konanie na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne. STZ, SZC spolu so Slovenským futbalovým zväzom a Slovenským zväzom hádzanej zaslali do Švajčiarska po novembrovom 44. valnom zhromaždení podanie proti SOV pre údajné nedodržiavanie Stanov SOV a požiadali o anulovanie rozhodnutí 44. VZ, vrátane výsledkov volieb. Prítomní ich žiadosť o presunutie bodu nepodporili.

Valné zhromaždenie sa na svojom sobotňajšom zasadnutí zaoberalo aj ďalšími témami. Na návrh prezidenta Slovenského zápasníckeho zväzu Františka Lengyela prítomní vyjadrili podporu zachovaniu zápasenia na olympijských hrách po tom, čo MOV rozhodlo o jeho vylúčení. „Vo svetovej federácii už došlo k zmenám. Verím, že nové vedenie spraví všetko preto, aby tento šport ostal na OH,“ uviedol prvý muž slovenského olympizmu. Bez akýchkoľvek problémov prešiel aj návrh rozpočtu na rok 2013, SOV počíta s vyrovnaným balíkom vo výške 1,599.850 eur. „Rozpočet je vyrovnaný, no nižší ako v roku 2012. Je to spôsobené tým, že v tomto roku nie sú olympijské hry. Zo schváleného rozpočtu však budeme platiť časť výdavkov spojených s olympiádou v Soči,“ spresnila Gantnerová.

V závere prijalo SOV za nového čestného člena najstaršieho slovenského olympionika, 90-ročného Jána Matochu.