Main Content

ZOH14-Hokej: Vůjteka teší výkonnosť mladíkov v NHL, trápi ho stav Višňovského

utorok, 17. december 2013 19:05 | Autor: TASR

Bratislava 17. decembra (TASR) - Trénera hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjteka v súvislosti s blížiacim sa olympijským turnajom v Soči teší forma slovenských mladíkov v zámorskej NHL. Tomáš Tatar a Richard Pánik sa postupne zapracovali do zostavy Detroitu, respektíve Tampy Bay a do prestížnej súťaže nazrela aj dvojica košických odchovancov Martin Marinčin (Edmonton) a Tomáš Jurčo (Detroit). Obaja v uplynulých dňoch absolvovali debut v profilige.

"Martina aj Tomáša dlhodobo sledujeme, mali sme ich aj na Olympijskom hokejovom lete v Tatrách. Je potešiteľné, že sa im za oceánom darí a že sa presadzujú do NHL," uviedol Vůjtek počas utorkovej tlačovej konferencie v Bratislave. "Tatar a Pánik hrajú vo svojich kluboch viac-menej pravidelne. Sú to z hľadiska reprezentácie perspektívni hráči a potenciálni adepti na národný dres na zimných olympijských hrách v Soči."

Vrásky na čele spôsobujú Vůjtekovi zdravotné ťažkosti niektorých skúsených hráčov, ktorí by mali tvoriť kostru tímu na ZOH 2014. Kanonier Columbusu Marián Gáborík pauzuje pre problémy s kolenom, ktoré si podvrtol v polovici novembra v dueli s Bostonom, ktorý Vůjtek s generálnym manažérom reprezentácie Ottom Sýkorom osobne navštívili počas svojej zámorskej inšpekčnej cesty. "Už vtedy sme vedeli, že to bude záležitosť na 6-8 týždňov. Tá doba ešte neuplynula," povedal český tréner na margo Gáboríkovho zranenia. Stav trenčianskeho odchovanca sa postupne zlepšuje. "Pokiaľ vieme, už začal korčuľovať a myslíme si, že do Nového roku by sa mal vrátiť do súťažného diania."

Stále nejasný je návrat Ľubomíra Višňovského. Obranca New Yorku Islanders sa zotavuje po otrase mozgu, ktorý utrpel 20. októbra po zákroku Rileyho Nasha z Caroliny. Podľa správ zo zámoria v závere novembra už zaberal na stacionárnom bicykli. "U Ľuba je situácia zložitejšia. Pri otrase mozgu často ani lekári nevedia odhadnúť termín návratu. Zatiaľ nedostal povolenie k tréningu. Nezostáva nám nič iné, ako čakať na verdikt amerických lekárov," doplnil Vůjtek.

Nomináciu na ZOH plánuje tréner s generálnym manažérom zverejniť v poslednom možnom termíne, teda 7. januára, na tlačovej konferencii v Bratislave. "Po turnaji v Arose budeme adeptov ešte 14 dní sledovať v ligových súťažiach a potom musíme definitívne zvoliť hráčov, na ktorých vsadíme." Na podujatí vo Švajčiarsku chcel predovšetkým otestovať určitých hokejistov, ktorí ešte nemali isté miesto v olympijskom tíme. "Bohužiaľ, z rôznych príčin sa nám to nepodarilo a naša vízia sa úplne zosypala," dodal Vůjtek, ktorý chcel vidieť v akcii napríklad obrancu Milana Jurčinu, útočníka Rastislava Špirka či niektorých centrov zo Slovana Bratislava. Takisto potvrdil, že v súvislosti s olympijskou nomináciou už nepočíta so zadákom Donbassu Doneck Petrom Podhradským, napriek jeho dobrej forme v KHL.

Po početných ospravedlnenkách tak pôjde do Švajčiarska omladené mužstvo značne vzdialené od pôvodných predstáv trénera. Podľa Vůjteka sa z kádra pre Arosa Challenge predstaví na ZOH menej ako sedem hráčov.